Da Vinci robot operatie prostaat

Tijdens de Da Vinci robot operatie verwijdert de uroloog de prostaat.

Bij mannen die deze operatie ondergaan, moet de prostaat verwijderd worden vanwege prostaatkanker. De uroloog doet dit met behulp van de Da Vinci robot. Aan die robot zitten operatie-instrumenten vast waarmee hij heel nauwkeurig kan opereren.

Wat zijn de voordelen van een robotoperatie?

  • Met behulp van de robotarmen kan de arts erg precies complexe handelingen uitvoeren. Hierdoor is de kans veel groter dat de zenuwen gespaard blijven. De kans op incontinentie en erectiestoornissen is hierdoor kleiner.
  • Tijdens de operatie verliest u minder bloed.
  • De operatie is minder pijnlijk.
  • U herstelt sneller van de operatie.

Er zijn ook andere behandelingen mogelijk bij prostaatkanker:

Toon meer

Hoe verloopt een robot operatie met de Da Vinci robot?

De robot operatie is een kijkoperatie. Dit is een operatie waarbij de chirurg gebruik maakt van kleine gaatjes in uw onderbuik en een camera. Bij deze operatie krijgt u narcose.

Begin van de operatie
Door de gaatjes in uw onderbuik brengt de chirurg de benodigde operatie-instrumenten in. Deze zitten vast aan de robotarmen van de operatierobot. De chirurg bestuurt deze robotarmen handmatig, de operatierobot doet niks uit zichzelf. Met een speciale camera die aan de robot vast zit kan de arts zien wat hij doet. De camera geeft een vergroot 3D-beeld. Hierdoor kan de chirurg elk detail goed zien en heel nauwkeurig opereren.

Tijdens de operatie
Als eerste maakt de uroloog de prostaat los van de bekkenbodem. Hij hecht een grote ader die over de prostaat loopt. Daarna maakt hij de prostaat en de zaadblazen los van de blaas en de endeldarm. De bloedvaten naar de prostaat klemt hij af met plastic clips. De zenuwbundels worden vervolgens van de prostaat losgemaakt. De uroloog haalt de prostaat en zaadblazen uit het lichaam. Daarna hecht hij de plasbuis aan de urineblaas. Dit zorgt voor een nieuwe aansluiting tussen de blaas en de plasbuis, zodat u normaal kunt blijven plassen. Als het nodig is, haalt de chirurg gelijk ook de lymfklieren rondom de prostaat weg.

Samenwerking
Bij deze operaties werken we samen met Radboudumc en Catharina Ziekenhuis Eindhoven binnen Prosper.

Waar vindt een Da Vinci robot operatie plaats?

U meldt zich bij de verpleegafdeling urologie. De operatie vindt plaats op de operatiekamer.

Waarom naar CWZ met prostaatkanker?

Meer weten over robotoperatie

Lees het interview met uroloog Jean-Paul van Basten.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.