Echoscopische biopsie van de prostaat

Dit is een vervolg op het echografische onderzoek van de prostaat, waarbij weefsel wordt weggenomen.

Als de prostaat op het scherm goed zichtbaar is, doet de uroloog een echoscopische biopsie. De uroloog neemt met een naald stukjes prostaatweefsel weg. Hiervoor prikt de uroloog in de prostaat volgens een vast schema. 

Als het nodig is worden er van afwijkingen op de echografie of een eerder verrichte MRI nog extra biopten afgenomen. Het is mogelijk om voor dit onderzoek lokale verdoving rondom de prostaat te geven, maar dit is in de meeste gevallen niet nodig.

Toon meer

Waar vindt een echoscopische biopsie van de prostaat plaats?

Een echoscopische biopsie via de endeldarm vindt plaats op de polikliniek urologie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.