Echografisch onderzoek van de prostaat

Bij echografisch onderzoek via de endeldarm wordt een echo gemaakt van de prostaat.

Dit onderzoek wordt ook wel een echoscopie van de prostaat (TRUS) genoemd.

Dit onderzoek wordt gedaan wanneer de uroloog een knobbeltje aan uw prostaat heeft gevoeld of als er veel PSA in uw bloed zit. PSA staat voor prostaat-specifiek antigeen, dat is een eiwit dat de prostaat uitscheidt in het bloed en verhoogd kan zijn bij een probleem met uw prostaat.

Toon meer

Hoe verloopt een echografisch onderzoek van de prostaat?

De arts voert het onderzoek uit met behulp van een speciaal staafje: de probe. Deze wordt via de anus in het lichaam gebracht. Vanuit de endeldarm maakt de arts een echo. Verschillende soorten weefsels weerkaatsen deze geluidsgolven allemaal op een andere manier. Van de teruggekaatste geluidsgolven wordt een beeld gemaakt dat op een beeldscherm te zien is. Op deze manier kan de arts de prostaat in beeld brengen en kan hij bijvoorbeeld de grootte van de prostaat meten. Als de arts vermoedt dat u prostaatkanker heeft, dan doet hij ook een echoscopische biopsie van de prostaat.

Waar vindt een echografisch onderzoek van de prostaat plaats?

Een echoscopie via de endeldarm vindt plaats op de polikliniek urologie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.