Nierstenen

De medische term voor urinewegstenen is urolithiasis.

Een niersteen is een afzetting van kristallen in de nieren. De stenen kunnen verschillende groottes hebben.

Toon meer

  • kleine nierstenen worden vaak ongemerkt met de urine uitgeplast. De stenen geven pijnklachten wanneer ze de urineleider verstoppen
  • grotere nierstenen blijven vaak in de nieren liggen zonder verdere klachten. Doordat ze niet opgemerkt worden, blijven ze groeien en kunnen ze uiteindelijk de nieren beschadigen.

Urineweginfecties kunnen soms het gevolg zijn van nierstenen.

Klachten / symptomen nierstenen

  • stenen of scherpe stukken van stenen in de urineleider kunnen pijnkrampen veroorzaken. Deze klachten beginnen meestal plotseling
  • koliek: hevige aanvalsgewijze pijn in de rug die vaak uitstraalt naar de buik en/of lies
  • misselijkheid en overgeven
  • vaak en pijnlijk plassen
  • bloed in de urine

Waarom naar CWZ met nierstenen?

CWZ heeft alle moderne behandelmethodes en een eigen niersteenvergruizer in huis. In CWZ voeren we veel niersteenoperaties uit, waardoor we veel kennis en ervaring hiermee hebben. Via het Zorgpad stenen wordt u vlot en deskundig behandeld. In sommige gevallen, bijvoorbeeld een verhoogd risico op meer stenen, wordt u intern naar de nefroloog vewezen, deze is gespecialiseerd in de werking van de nieren en het voorkomen van nieuwe stenen.

Keuzehulp

Met een digitale keuzehulp geeft de afdeling urologie van CWZ haar patiënten nóg beter inzicht in hun mogelijkheden. In vijf stappen ziet de patiënt direct de mogelijke behandelopties en de voor- en nadelen van elke optie. Aan de hand van enkele vragen en in overleg met de uroloog, kan de patiënt vervolgens een weloverwogen keuze maken voor de behandeling die het beste bij hem of haar past.

Meerdere keuzehulpen
Op de polikliniek urologie werken de zorgverleners voor de volgende aandoeningen/behandelingen met de keuzehulp: nierstenen, prostaatkanker hoog risico, prostaatkanker laag risico.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.