Röntgenonderzoek blaas en urinewegen

Onderzoek van blaas en urinewegen met behulp van röntgen. 

U krijgt een röntgenonderzoek van de blaas en urinewegen om te controleren of de blaas na operatie waterdicht genezen is of als u plasklachten heeft. De blaas en urinewegen worden zichtbaar gemaakt met behulp van een speciale vloeistof. Hierdoor kunnen er röntgenfoto’s worden gemaakt. De medische naam van het onderzoek is mictiecystografie (afgekort MCG).

Hoe verloopt een röntgenonderzoek van de blaas en urinewegen?

Om te beginnen ontbloot u uw onderlichaam. Tijdens het onderzoek ligt u op een tafel. De laborant maakt een overzichtsfoto van de buik. Daarna wordt via een katheter de blaas gevuld met een speciale vloeistof. Tijdens het vullen van de blaas worden regelmatig foto’s gemaakt. Als de blaas gevuld is, wordt er nog een foto gemaakt. Vervolgens verwijdert de laborant de katheter en worden er foto’s gemaakt terwijl u plast. Tenslotte wordt nog een foto van de lege blaas gemaakt.

Waar vindt een röntgenonderzoek van de blaas en urinewegen plaats?

Een röntgenonderzoek van de blaas en urinewegen vindt plaats op de afdeling radiologie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.