Renografie volwassenen

Een renografie is een nucleair geneeskundig onderzoek waarbij gekeken wordt naar de functie van de nieren.

Een nucleair onderzoek wil zeggen dat bij dit onderzoek een radioactieve stof wordt gebruikt. Het doel van een renografie is om vast te stellen hoe goed uw nieren werken. Een arts meet hoe snel de nieren de radioactieve stof uit het bloed filteren en transporteren naar de blaas.

U krijgt een renografie als uw arts vermoedt dat er iets mis is met de werking van de nieren of de afvoer van urine.

Is het onderzoek gericht op kinderen? Dan zorgen we voor deskundige begeleiding en vindt het onderzoek plaats in overleg met de ouders. Zie renografie bij kinderen.

Toon meer

Hoe verloopt een renografie?

Om te beginnen krijgt u een halve liter water. Dit moet u opdrinken. Het water zorgt er voor dat de nieren harder gaan werken. Na 30 minuten plast u het uit op het toilet. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug. Voor het onderzoek mag u uw kleding aanhouden. Onder u hangt een camera. Via een infuus krijgt u een radioactieve vloeistof in uw arm gespoten. Deze stof maakt de nieren zichtbaar op de foto’s. Soms wordt ook een plasmedicijn ingespoten om de nieren nog harder te laten werken. Vervolgens worden de foto’s gemaakt en is het onderzoek klaar.

Waar vindt een renografie plaats?

Voor dit onderzoek meldt u zich bij de afdeling radiologie. Vanaf daar gaat u naar de afdeling nucleaire geneeskunde. Hier vindt het onderzoek plaats.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.