Nierstenen verwijderen via kijkoperatie

Door middel van een kijkoperatie kan de arts nierstenen verwijderen. 

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor nierstenen:
Toon meer

Hoe verloopt nierstenen verwijderen via een kijkoperatie?

Voor deze operatie krijgt u narcose. Bij deze operatie prikt de uroloog de nier door de huid aan met een naald. Daarna wordt met behulp van röntgen- en echo-apparatuur een hol buisje ingebracht. Hierdoor brengt de uroloog een kijker naar binnen om de steen op te zoeken. Daarna vergruist en verwijdert hij de steen. Er wordt een buisje (nierkatheter) achtergelaten in de nier, om bloed of gruis af te voeren. Ook krijgt u na afloop van de operatie een blaaskatheter. Als niet alle steen verwijderd is, is er een re-operatie nodig. Dit is in ongeveer 30% van alle gevallen nodig.

Waar vindt nierstenen verwijderen via een kijkoperatie plaats?

Voor deze operatie gaat u naar de verpleegafdeling urologie. De operatie zelf vindt plaats in de operatiekamer (OK) van CWZ.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.