CT-scan onderzoek van de buik of de longen

Een CT-scan laat een dwarsdoorsnede van uw lichaam als een soort 'plakje' zien.

De radiologisch laborant maakt de CT-scan met een Computer Tomograaf (afgekort CT). Dit apparaat maakt met röntgenstralen en een computer verschillende foto's van uw organen, botten en weefsels.

CT scan met contrastvloeistof

Bij een CT-scan is vaak contrastvloeistof nodig om de bloedvaten en de doorbloeding van de organen in beeld te brengen. U krijgt deze contrastvloeistof in een ader in uw arm. U krijgt daar een warm gevoel. Voor een aantal onderzoeken in het nodig om voorafgaand aan de CT scan contrastmiddel te drinken om de darmvulling zichtbaar te maken.

Heeft u contrastvloeistof ingespoten gekregen? Dan verdwijnt deze uit uw lichaam via de urine. Drink na het onderzoek extra veel. Dan raakt u de contrastvloeistof sneller kwijt.

Hoe wordt een CT-scan van de buik of van de buik én longen gemaakt?

Het apparaat ziet eruit als een grote kast met een ronde opening. U ligt tijdens het onderzoek op een smalle tafel. Deze tafel schuift langzaam door de opening. De laborant bedient het apparaat vanuit een aangrenzende ruimte. Via een intercom is er contact en de laboranten houden u via een raam in de gaten. Voor de foto wordt u gevraagd de adem stil te houden. Een foto duurt maar een paar seconden.

Van het onderzoek voelt u niets. Een CT-scan onderzoek duurt vaak 10 tot 20 minuten. Na een CT-scan mag u direct naar huis.

U verlaat hiermee de informatiepagina's over aandoening luchtwegen vervorming.

U kunt dit onderzoek krijgen bij deze aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

C

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.