Guillain Barré syndroom

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) is een auto-immuunziekte ziekte van de zenuwen van het perifere zenuwstelsel.

Dit is de ‘electrische bedrading’ in de armen en benen (maar ook romp en gezicht) die zorgt voor aansturing van de spieren en waarneming van het gevoel.

Toon meer

Vaak zijn zowel de zenuwen die de spieren aansturen als de gevoelszenuwen aangedaan. Hierdoor kunnen krachtsverlies en gevoelsstoornissen ontstaan. De aandoening is zeldzaam: jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 300 mensen deze ziekte. Deze ziekte kan bij volwassenen en kinderen voorkomen.

Klachten / symptomen Guillain Barré syndroom

Patiënten met GBS hebben last van toenemend krachtsverlies in de benen en de armen. Dit krachtsverlies kan in de loop van enkele dagen optreden. Verder kunnen er klachten zijn van gevoelsstoornissen, rug- en spierpijn. Bij een deel van de patiënten raken de ademhalingsspieren verzwakt en is tijdelijke kunstmatige beademing op een intensive care noodzakelijk. Meestal wordt binnen twee, maar maximaal vier weken het dieptepunt bereikt. Daarna treedt geleidelijk herstel op.

Een deel van de patiënten herstelt snel en volledig. Bij anderen verloopt het herstel minder goed en kan het maanden tot jaren duren. Meestal is een periode van revalidatie in de Sint Maartenskliniek nodig om tot maximaal herstel te komen. Restverschijnselen zoals moeheid komen daarna veel voor.

Waarom naar CWZ met het Guillain Barré syndroom?

De afdeling neurologie van CWZ heeft uitgebreide expertise op het gebied van deze aandoening. Als de patiënt niet meer zelfstandig kan ademen, gaat hij naar de intensive care. Een multidisciplinair revalidatieteam staat klaar om zo snel mogelijk met de revalidatie-behandelingen te starten.

Ervaring met Guillain Barré

Lees het bijzondere verhaal van Guillain Barré-patiënt Nils Loermans. Lees meer >

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.