Kunstmatige beademing via tracheostoma

Bij een tracheostoma ademt u door een buisje dat door een opening in de hals naar de luchtpijp gaat.

Een tracheostoma maakt de weg die de lucht moet afleggen naar de longen korter. Het buisje wordt aangesloten op het beademingstoestel. Bij normale kunstmatige beademing loopt een buisje via de mond door de keel naar de luchtpijp.

Wie krijgt een tracheostoma?

  • een patiënt die waarschijnlijk langdurig beademing nodig heeft
  • een patiënt die moeizaam ontwent van de beademing 
  • een patiënt die niet goed kan hoesten en slikken.

Voordelen van een tracheostoma:

  • de mond en keel zijn vrij 
  • de patiënt kan praten
  • de patiënt kan soms ook eten en drinken. 
Toon meer

Hoe lang is een tracheostoma nodig?

Het tracheostoma wordt verwijderd als de patiënt begint aan te sterken en goed kan hoesten. De artsen hebben het vertrouwen dat de patiënt het tracheostoma niet meer opnieuw nodig zal hebben. Na het verwijderen groeit de snee in de hals dicht tot een klein litteken.

Waar vindt tracheostoma behandeling plaats?

De meeste mensen krijgen het tracheostoma op de intensive care (IC). Tijdens de ingreep is de patiënt diep in slaap. Een klein deel van de mensen moet voor deze ingreep naar de operatiekamer.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.