Thoracoscopie

Een thoracoscopie is een kijkoperatie.

U krijgt een thoracoscopie als de arts denkt dat er vocht tussen uw longen zit of als u een klaplong hebt. De longarts bekijkt met een kijkbuis de buitenkant van uw longen en de binnenkant van uw borstwand. Als het nodig is, wordt er een stukje weefsel weggehaald voor onderzoek. Het kan ook zijn dat er talkpoeder wordt achtergelaten aan het eind van de thoracoscopie. 

Hoe verloopt een thoracoscopie?

De longarts maakt tussen twee ribben een klein sneetje in uw huid (1 cm). Door dit sneetje brengt de longarts een kijkbuisje met een lampje eraan naar binnen. Hiermee bekijkt de longarts uw longbladen. Door het buisje kan de arts met een tangetje eventueel een stukje weefsel wegnemen voor nader onderzoek. De arts brengt een dun slangetje (drain) door het sneetje. Dit slangetje zorgt ervoor dat aanwezig vocht afgevoerd kan worden. De drain wordt met een hechting vastgemaakt en rondom afgeplakt. Op de afdeling sluit de verpleegkundige de drain meestal aan op een zuigpomp. De pomp zuigt het vocht of de overtollige lucht weg. Binnen een dag of enkele dagen is uw long hersteld, en mag de drain er weer uit.

Een thoracoscopie kan onder narcose of met lokale verdoving worden gedaan. Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Waar vindt een thoracoscopie plaats?

Een thoracoscopie vindt plaats op de behandelafdeling. Hiervoor wordt u opgenomen op de verpleegafdeling longziekten.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.