Impressiefractuur operatie

Dit is een operatie bij een ingedrukt schedelbot door een scherp voorwerp.

Een open of zogenaamd gecompliceerde impressiefractuur moet operatief worden behandeld.

Hoe verloopt een impressiefactuur operatie?

De neurochirurg:

  • verwijdert verontreinigingen zoals straatvuil uit de wond
  • stopt bloedingen in de gekneusde hersenen
  • sluit het gescheurde hersenvlies
  • vervangt eventuele stukken die verloren zijn gegaan door peesblad (fascie) uit het bovenbeen of door donorhersenvlies
  • plaatst botfragmenten zo mogelijk terug.

Als er botstukken verloren zijn gegaan blijft er een zogenaamd botdefect over. Dit botdefect behandelt de neurochirurg enige weken tot maanden nadat de wond is genezen. Het is namelijk belangrijk dat de overliggende huid goed is genezen. Bij die tweede operatie opent de neurochirurg de wond weer en legt het botdefect vrij. Het botdefect kan dan worden bedekt met een stuk kunststof (perspex dat tevoren op maat is gemaakt) of een stuk van het metaal titanium. Vroeger werden er stukken rib ingezet van de patiënt zelf. Na enige tijd groeiden de ribben waar de stukken uit waren gehaald, weer helemaal aan. 

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.