Bypass operatie benen

Bij een bypass operatie maakt de chirurg een omleiding (een bypass) langs vernauwde of afgesloten bloedvaten in de benen.

Bij de bypass operatie krijgt u een vaatprothese (een kunststof bloedvat) of de chirurg gebruikt een ader van uzelf. Dat laatste heeft de voorkeur. Door de bypass kan het bloed weer beter stromen.

Toon meer

Als u last heeft van slagaderverkalking (pijn 's nachts of wonden die niet meer genezen) kan een bypass operatie nodig zijn. 

  • Bij de meeste mensen probeert de arts eerst of looptherapie in combinatie met medicijnen helpen tegen de klachten van slagaderverkalking. 
  • Vernauwde bloedvaten kunnen ook weer open worden gemaakt door middel van dotteren. Dit is een veel minder ingrijpende ingreep dan een bypass operatie. Daarom bekijkt de arts eerst of u gedotterd kan worden. Als dit niet het geval is kan een bypass operatie nodig zijn.

Soorten bypass operaties

  • In CWZ wordt de bypass operatie gedaan bij een vernauwing van de slagaders van de benen, bijvoorbeeld bij ernstige klachten van een bedreigd been.
  • Voor bypass operaties aan het hart wordt u verwezen naar bijvoorbeeld het Radboudumc.
Toon meer

Hoe verloopt een bypass operatie bij slagaderverkalking?

Voorafgaand aan de operatie zal door middel van een echo worden gekeken of uw eigen aders geschikt zijn voor een bypass operatie. De operatie gebeurt onder een ruggenprik of algehele narcose. Daarna maakt de arts een overbrugging (bypass) voor de erg vernauwde dijbeenslagader. De arts maakt de bovenste aansluiting van de bypass bij uw lies vast en de onderste boven of onder uw knie.

Folders

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.