Slagaderverkalking

Slagaderverkalking is een verandering van de vaatwand door ophoping van vet en andere stoffen.

Het vat wordt daardoor nauwer en het bloed kan hierdoor slechter doorstromen. Een andere naam voor slagaderverkalking is atherosclerose (of arteriosclerose). Athero betekent slagader, sclerose verwijst naar de harde verdikkingen in de slagaderwand.

Slagaderverkalking wordt ook wel aderverkalking genoemd. Slagaderverkalking is de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Slagaderverkalking is in het hele lichaam aanwezig. Dat levert niet overal klachten op.

Hoe ontstaat slagaderverkalking?

  • Het is een natuurlijk proces. Wanneer we ouder worden, blijven steeds meer vet en andere stoffen aan de binnenkant van onze slagaders plakken. 
  • Slagaderverkalking wordt verergerd door roken, weinig bewegen, cholesterolrijke voeding, hoge bloeddruk of het hebben van diabetes.  

Wat zijn de risico's van slagaderverkalking?

  • Na lange tijd kan een slagader bijna helemaal verstopt raken door een prop van cholesterol en andere stoffen en vaak ook een stolsel. Een deel van het lichaam krijgt dan te weinig bloed. Het kan leiden tot vaatvernauwing in benen / armen.

  • De prop in de slagader kan ook plotseling loskomen. Hij spoelt dan met het bloed mee en sluit een stuk verderop plotseling een slagader helemaal af. Dit veroorzaakt bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte, of een doorbloedingsstoornis in de benen: etalagebenen.

  • Een ander risico is dat het bloedvat verslapt door de verkalking. Het bloedvat wordt dan juist wijder in plaats van smaller. Dit heet een aneurysma. Een aneurysma kan scheuren. Dan stroomt het bloed uw lichaam in. Dat is vaak een ernstige situatie.

Toon meer

Waarom naar CWZ met slagaderverkalking?

In CWZ behandelen de cardioloog, neuroloog, vaatchirurg, radioloog en internist de aandoening. Ze werken hierbij nauw samen en hebben ook aandacht voor maatregelen om nieuwe problemen in de toekomst te voorkomen.