Borstvoeding

CWZ geeft begeleiding bij borstvoeding.

CWZ hecht veel waarde aan een goede start voor moeder en kind. Daarom geven we goede begeleiding bij borstvoeding. Onze medewerkers zijn hier speciaal voor opgeleid.

De keuze voor borst- of flesvoeding is natuurlijk aan uzelf. Met deze informatie kunt u een goede keuze maken.

Toon meer

Voordelen borstvoeding

Borstvoeding is goed voor moeder en kind. Het bevordert de hechting. Het heeft de juiste samenstelling en de goede temperatuur. Het draagt bij aan de opbouw van het nog onvolgroeide afweersysteem en beschermt tegen allerlei infecties en allergieën, ook op langere termijn.

Ook voor u zelf is het geven van borstvoeding gunstig. De baarmoeder herstelt zich sneller en u bent eerder op uw oude gewicht. Op de langere termijn loopt u minder kans op bepaalde ziektes. Tot ongeveer zes maanden heeft uw baby voldoende aan alleen borstvoeding. Het geven en krijgen van borstvoeding heeft dus veel gezondheidsvoordelen.

Lactatiekundigen

Onze verpleegkundigen kunnen u helpen bij het geven van borstvoeding. Het kan zijn dat u meer begeleiding nodig heeft. Dan kan een van onze lactatiekundigen helpen. Zij heeft een opleiding gevolgd waarmee ze zich heeft gespecialiseerd op het gebied van borstvoeding en zorgt ook voor scholing van de andere verpleegkundigen. 

De lactatiekundige maakt samen met u een ‘plan op maat’ en u krijgt verpleegkundige begeleiding. Op deze manier kunnen onze verpleegkundigen en lactatiekundigen u helpen bij het laten slagen van borstvoeding.

Borstvoedingsvriendelijk ziekenhuis

CWZ mag zich een ‘borstvoedingsvriendelijk ziekenhuis’ noemen. Hiervoor zijn we in het bezit van verschillende keurmerken. We voldoen aan de eisen van de WHO-code van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef in bezit. Hiermee geven we ouders objectieve informatie over (borst-) voeding. Iedere drie jaar wordt getoetst of CWZ aan de eisen voldoet en wordt het certificaat verlengd.

Samenwerking in de regio

CWZ werkt veel samen met andere organisaties in de regio om er samen voor te zorgen dat alle zorg rondom een geboorte gezond en veilig verloopt. Zo maakt CWZ deel uit van het samenwerkingsverband Regionaal Overleg Borstvoeding (ROB). De organisaties in Nijmegen komen regelmatig samen om goede begeleiding en eenduidige voorlichting en zorg rondom borstvoeding te garanderen. CWZ volgt de landelijke richtlijn voor borstvoeding van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

Meer over borstvoeding

Op deze website

Folders over borstvoeding

Landelijke borstvoedingsorganisatie

  • La Leche League Voor informatie over borstvoeding, borstvoeding begeleiding, informatiebijeenkomsten voor zwangeren en voedende moeders

Moeder tot moedercontact in de regio
SAAM Nijmegen

Samenwerkende organisatie regio Nijmegen
www.samennijmegen.nl

Nederlandse vereniging Lactatiekundigen
www.nvlborstvoeding.nl 

Voedingscentrum
Informatie over flesvoeding geven

Elske over borstvoeding

Elske (34) beviel van haar zoon met 34 weken. Haar melkproductie kwam maar langzaam op gang. Ze kreeg hulp van de lactatieverpleegkundige.

Elske over haar zoontje,
patiënt Kindergeneeskunde
Lees haar verhaal

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.