Elske over borstvoeding

Elske (34) beviel van haar zoon met 34 weken. Haar melkproductie kwam maar langzaam op gang. Ze kreeg hulp van de lactatieverpleegkundige.

Patiëntverhaal borstvoeding | CWZ Nijmegen

Elske (34) beviel van haar zoon met 34 weken en vier dagen. Haar melkproductie kwam maar langzaam op gang.

Druppels

‘Ik beviel in een ander ziekenhuis en ik had geen druppel melk die dag. Toen ik ging kolven begon de borstvoeding slechts met druppels. Op dag 3 masseerde de kraamverzorgende mijn borsten en kwam de melk er pas echt uit, maar het was nog steeds niet genoeg’.

'Borstvoeding is natuurlijk, maar niet vanzelfsprekend.' 
Elske, moeder

Weinig rust

De eerste dagen na de bevalling waren zwaar. Elske reed 2 dagen op en neer naar het ziekenhuis waar haar zoontje in een couveuse lag. Ze vertelt: ‘Dat was stressvol en fysiek zwaar. Ik kreeg weinig rust en de hoeveelheid melk bleef daardoor bij 20 ml per voeding hangen’.

Zorgen

Op dag zes werd haar zoontje overgeplaatst naar kindergeneeskunde CWZ. Daar verbleef Elske bij haar zoontje op de kamer. De nieuwe omgeving was even wennen en haar melkproductie zette nog steeds niet door. Elske maakte zich zorgen: “Mijn kindje had al 8x 45 ml melk nodig. Dat kon ik hem zelf niet geven, dus hij kreeg veel bijvoeding. Dat vond ik jammer. Ik had namelijk heel bewust gekozen voor voeding met moedermelk”.

Hulp van lactatiedeskundige

Toen dat niet leek te lukken heeft ze hulp ingeschakeld van onze lactatiekundige Cindy Bartens. ‘Cindy nam uitgebreid de tijd en luisterde erg goed naar mijn verhaal. Ze gaf uitleg en daarna stelde ze een plan voor. Ze gaf tips en adviezen, maar gaf me ook vertrouwen. En hoop! Ze gaf me weer moed en vertelde me dat de productie nog kon stijgen en dat er nog behandelopties waren. Ik vond het opvallend hoe Cindy na een uitgebreid gesprek de kernpunten kon samenvatten zodat ik die voor mezelf kon opschrijven. Dat was prettig om later terug te lezen’.

Volledig moedermelk

Toen Elske en haar zoontje na in totaal drie weken werden ontslagen uit CWZ kreeg haar zoontje volledig moedermelk. Deels uit de borst en deels uit de fles. ‘Ik had zelfs melk over die laatste week en dat kreeg ik ingevroren mee naar huis. Dat vulde me met een gevoel van trots’.

Datum onbekend