Vasculitis

Vasculitis is de naam voor ziekten waarbij bloedvaten ontsteken.

Dat kunnen grote bloedvaten zijn of kleine vaatjes. De klachten verschillen per ziekte. Er kunnen op meer plaatsen tegelijk ontstekingen zijn. Dit heet systemische vasculitis.

Een ontstoken bloedvat laat minder bloed door. Het weefsel en de organen rond het bloedvat krijgen dan te weinig zuurstof. Dat geeft meestal hevige pijn. Zonder snelle behandeling kunnen weefsel en organen afsterven. Het bloedvat kan door de ontsteking ook juist wijder en dunner worden (aneurysma). Dan kan de vaatwand scheuren. Bij een ontsteking van adertjes in de huid krijgt u bijvoorbeeld ronde paarse plekken of kleine roodpaarse vlekjes op uw huid.

Soorten vaculitis

  • De meeste soorten vasculitis zijn auto-immuunziekten.
  • Er zijn ook vormen van vasculitis waarbij de bloedvaten ontsteken door infecties of als een reactie op medicijnen.
  • Vasculitis kan ook bij een andere ziekte horen, bijvoorbeeld bacteriële endocarditis, lupus (SLE) of reumatoïde artritis.
Toon meer

Klachten / symptomen vasculitis

Door de ontstekingen voelt u zich ziek. U heeft:

Waarom naar CWZ met vasculitis?

In CWZ is een team van specialisten aanwezig met veel ervaring in het behandelen van vasculitis. Bij hen bent u in goede handen. 

CWZ heeft het Kwaliteitszegel Dermatologie. Dit Kwaliteitszegel Dermatologie is door Huid Nederland aan CWZ toegekend. CWZ biedt goede kwaliteit van zorg voor huidpatiënten.