Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor ziekten waarbij gewrichten en spieren ziek zijn.

De gewrichten en spieren doen zeer en voelen stijf aan. Bij veel reumatische ziekten komen ontstekingen voor, bijvoorbeeld in de gewrichten. 

Niet alle vormen van reuma zijn even erg of ingrijpend. Slijmbeursontsteking en peesontsteking bijvoorbeeld gaan meestal weer over. Een aantal reumatische ziekten geneest niet meer, maar is chronisch. Chronische reuma blijft dus. Aan de klachten is wel iets te doen. De ziekte van Bechterew, reumatoïde artritis en jeugdreuma horen bij chronische reuma.

De oorzaak van reuma is onbekend. Reuma is niet erfelijk. Wel kunt u aanleg hebben voor reuma. De meeste mensen met reuma krijgen medicijnen. In Nederland hebben ongeveer twee miljoen mensen een vorm van reuma. De meest voorkomende vorm van reuma is artrose.

Er zijn 3 groepen reumatische ziekten

  • Ontstekingsreuma. Bij ontstekingsreuma zijn de gewrichten vaak lange tijd ontstoken. De gewrichten zijn opgezwollen. Veel soorten ontstekingsreuma zijn auto-immuunziekten.
  • Slijtagereuma. Slijtagereuma heet ook wel artrose. Hierbij raakt het kraakbeen rond de botuiteinden beschadigd. Het beschadigde kraakbeen kan zich niet herstellen. Soms verdwijnt het zelfs helemaal. U hebt veel pijn en moeite met bewegen. Artrose komt vooral voor in de nek, onderrug, heupen, knieën en handen.
  • Weke-delen-reuma. Bij reuma in de weke delen hebt u last van de spieren, pezen en aanhechtingsbanden. Voorbeelden van weke-delen-reuma zijn slijmbeursontsteking, peesontsteking en fibromyalgie.
  • Sommige bindweefselziekten horen ook bij reuma. Voorbeelden zijn: lupus (SLE), polymyositis en dermatomyositis, Sjögren syndroom, sclerodermie en MCTD. 
Toon meer

Waarom met reuma naar CWZ?

CWZ heeft geen afdeling reumatologie. Reumatologen uit de Sint Maartenkliniek zijn iedere woensdag aanwezig zodat CWZ-patiënten in ons vertrouwde ziekenhuis kunnen blijven.