Trombose in het netvlies

Als een ader verstopt raakt, ontstaat er een trombose in het netvlies.

Het netvlies vormt de binnenbekleding van het oog. Het is een lichtgevoelige laag waarmee u beelden waarneemt. Net als in de rest van het lichaam lopen er in het netvlies slagaders en aders om zuurstof aan te voeren en afvalstoffen af te voeren. 

Wat zijn mogelijk oorzaken van trombose? Mensen met een hoge bloeddruk, diabetes, hart-en vaatziekten en een hoge oogdruk lopen een grotere kans op een trombose in het netvlies. Regelmatig ontstaat er door de trombose vocht in het netvlies. Dit wordt macula oedeem genoemd. Om dit vocht weg te krijgen kan het nodig zijn om het netvlies te laseren of om het oog te injecteren met een medicijn.

Toon meer

Klachten / symptomen van trombose in het netvlies

Trombose in het netvlies kan leiden tot:

  • minder zien
  • of een vlek in beeld.

Waarom naar CWZ bij trombose in het netvlies?

In CWZ werken oogartsen die gespecialiseerd zijn in netvliesafwijkingen (waar trombose in het netvlies er een van is). Er zijn zelfs speciale spreekuren voor mensen met netvliesaandoeningen. Waar mogelijk gebeuren de onderzoeken, de controle door de oogarts en eventueel het toedienen van de injectie op dezelfde dag . Dan hoeft u niet te vaak terug te komen. Dit is mogelijk doordat in de oogkliniek van CWZ de polikliniek, de onderzoeksfaciliteiten en de operatiekamer onder één dak zitten.