Laserbehandeling netvliesproblemen

Bij een laserbehandeling gebruikt de oogarts een laser om netvliesproblemen te verhelpen of om te voorkomen dat u slechter gaat zien.

Het laserlicht van een laserbehandeling verandert de structuren in het oog.

Verschillende aandoeningen aan het netvlies van het oog kunnen behandeld worden met een laser:

  • Netvliesscheur of gaatje. Als er een scheur of een gaatje in het netvlies is ontstaan, dan kan de oogarts met een laserbehandeling voorkomen dat de scheur of het gaatje groter wordt. Dit is om ervoor te zorgen dat een netvliesscheur niet overgaat in netvliesloslating. 
  • Diabetische retinopathie. Suikerziekte kan het netvlies beschadigen. Met een laserbehandeling van diabetische retinopathie kan de oogarts de beschadiging remmen of stoppen.
  • Trombose in het oog. Als er een trombose in het oog heeft plaatsgevonden, dan wordt regelmatig het netvlies gelaserd om de voorkomen dat er meer schade in het oog ontstaat.
Toon meer

Hoe verloopt een laserbehandeling bij netvliesproblemen?

Als eerste krijgt u oogdruppels die uw hoornvlies verdoven. U gaat zitten en plaatst uw kin en voorhoofd tegen een steun. De oogarts plaatst vervolgens een contactlens tegen uw hoornvlies en houdt deze vast. Daarna begint de laserbehandeling. De arts kan met behulp van het laserlicht, de structuren van het oog veranderen. De behandeling duurt 10 tot 15 minuten en is een beetje gevoelig.

Waar vindt een laserbehandeling bij netvliesproblemen plaats?

Voor deze behandeling kunt u terecht bij de oogkliniek.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.