Interview Mark ter Laan

Waarom ben je neurochirurg geworden?
Ik ben met name neurochirurg geworden vanwege mijn fascinatie voor de werking van het brein en het zenuwstelsel. Daarnaast werd ik aangetrokken door het vak door de combinatie van soms ingewikkelde ziektebeelden en de mogelijkheid om een behandeling te kunnen bieden door een operatie. Het opereren zelf vind ik het leukst om te doen.

Wat mogen patiënten van jou verwachten?
In CWZ houd ik mij voornamelijk bezig met algemene neurochirurgie zoals de hernia’s en vernauwingen van de lage rug en de nek. Daarnaast behandel ik in CWZ patiënten met hersentumoren, al of niet samen met collega’s uit CWZ en het Radboudumc. Ik span me er altijd voor in om samen met de patiënt tot een persoonlijk behandelplan te komen dat het beste is voor diegene. Dit kan een operatie zijn, maar vaak ook kan uitleg van risico’s en bespreken van niet-operatieve opties nog veel beter zijn.

Iets anders wat je graag wilt delen met de lezer?
Ik werk ongeveer 20% van mijn tijd in CWZ. De rest houd ik mij bezig met klinisch werk (spreekuur en operaties) in het Radboudumc, met wetenschappelijk onderzoek en met onderwijs van studenten geneeskunde, technische geneeskunde, co-assistenten en artsen in opleiding tot specialist.