Keelspiegel

Wat is een keelspiegel?

Bij keelspiegelen kijkt de keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) met een klein spiegeltje in uw keel.

Wanneer krijgt u een keelspiegelonderzoek?

De arts onderzoekt u met een keelspiegel om uw stembanden te bekijken. Zo kan hij bijvoorbeeld zien of de stembanden nog goed kunnen bewegen. Ook kan het strottenklepje en de ingang van de slokdarm goed bekeken worden.

Hoe wordt een keelspiegel gedaan?

Tijdens het onderzoek moet u uw mond zo ver mogelijk openhouden en uw tong zo ver mogelijk uitsteken. De KNO-arts legt een gaasje op uw tong en houdt uw tong naar beneden met een vinger. Hij brengt een verwarmd spiegeltje in uw keel en met het licht van de voorhoofdlamp onderzoekt hij uw keel en strottenhoofd.

Blijf rustig ademen en probeer niet te kokhalzen. U hoeft niet bang te zijn dat u te weinig lucht binnenkrijgt. Met het spiegeltje in uw keel kunt u nog goed ademen.

Waarschijnlijk vraagt de arts u om een aantal tellen lang 'iiii' te zeggen. Zo kan hij kijken hoe u uw stembanden gebruikt. De arts kan u ook vragen 'he he' te zeggen. Dit doet hij om te kijken hoe goed uw stembanden bewegen. Het onderzoek duurt een paar minuten. Moet u erg veel kokhalzen, dan krijgt u een fibroscopie.