Verzakkingsoperatie endeldarm

Dit is een operatie om de verzakking van de endeldarm te verhelpen. 

Er zijn twee verschillende operaties mogelijk.

Hoe verloopt een verzakkingsoperatie endeldarm?

Laparoscopische ventrale rectopexie
Deze operatie is de eerste keus bij mensen met een verzakking. Het is een kijkoperatie via de buik. De chirurg brengt een klein matje in waarmee de endeldarm als het ware wordt opgehangen. Daardoor kan hij niet meer verzakken. Soms worden de baarmoedermond of vagina-achterwand ook op deze manier opgehangen als deze zijn verzakt. In dat geval zal de gynaecoloog mee opereren.

Altemeijer procedure
Deze procedure doen we bij mensen bij wie een kijkoperatie via de buik niet veilig is. Bij deze operatie verwijdert de chirurg via de anus het overtollige en uitzakkende deel van de endeldarm.

Waar vindt de verzakkingsoperatie endeldarm plaats?

Beide operaties vinden plaats onder narcose op de operatiekamer. De opnameduur is 2 tot 3 dagen.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.