EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) bij volwassenen

EMDR is een behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken. Bijvoorbeeld een (verkeers)ongeluk, medische handelingen of pesterijen.

EMDR wordt ook steeds vaker ingezet bij andere problemen en klachten zoals: angststoornissen, de gevolgen van meervoudige traumatisering en chronische pijn.

Voor wie is EMDR geschikt?

EMDR kan voor jongvolwassenen en volwassenen ingezet worden. EMDR is een effectieve methode. Klachten verminderen of verdwijnen na behandeling en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is. EMDR werkt snel. Snelle behandeling zorgt ervoor dat de normale activiteiten weer snel door u kunnen worden opgepakt. Dit voorkomt klachten op de lange termijn.

Hoe werkt EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)?

  • De psycholoog vraagt u aan de gebeurtenis terug te denken en om aan de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens te denken.
  • Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart.
  • De psycholoog zal vragen de gebeurtenis opnieuw als een soort film in gedachten af te laten spelen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met afleiding. Meestal is dit de hand van de therapeut. De therapeut vraagt u om uw aandacht hierop te richten. Daarna beweegt de therapeut de hand op ongeveer 30 centimeter afstand voor het gezicht langs, zodat uw ogen van links naar rechts bewegen.
  • De EMDR brengt een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke reacties. Vaak verandert er direct wat.

Waar gebeurt EMDR?

De behandeling EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) wordt gegeven op de afdeling medische psychologie (C14).

Meer informatie over EMDR

Meer informatie vindt u op de website van de Vereniging EMDR Nederland.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.