Behandeling van de steungewrichtjes van de hals

Deze behandeling wordt vaak ingezet als er sprake is van schouder- en armpijn met eventuele uitstraling in de armen of zelfs de vingers.

Om uw pijn te behandelen komt u in aanmerking voor een behandeling van de steungewrichtjes van de hals. Deze steungewrichtjes heten de cervicale facetgewrichten. Ze bevinden zich aan allebei de zijkanten van de nek.

Hoe werkt een behandeling van de steungewrichtjes van de hals?

Er zijn verschillende manieren om de behandeling uit te voeren:

Diagnostische blokkade van de zenuwtakjes van de cervicale facetgewrichten

Als het nog niet helemaal duidelijk is waar de pijn vandaan komt, worden de steungewrichtjes ingespoten met een verdovingsmiddel. Als de pijn dan direct afneemt is het zeer waarschijnlijk dat de pijn daar vandaan komt. Meestal blijft de pijn een aantal uren weg.

Definitieve blokkade van de zenuwtakjes van de cervicale facetgewrichten

Als het vrij zeker is dat de pijn door de steungewrichtjes komt, kan een langer werkende blokkade worden uitgevoerd. Dit gebeurt door middel van warmte. De zenuw wordt blootgesteld aan warmte waardoor de prikkelgeleiding wordt onderbroken. Hierdoor wordt de pijn minder. Soms heeft het resultaat pas na enige tijd effect en soms wordt de pijn de eerste twee weken erger. In sommige gevallen heeft de behandeling helemaal geen resultaat.

Stroombehandeling van de zenuwtakjes van de cervicale facetgewrichten

Soms wordt gekozen om de zenuwtakjes niet te onderbreken met warmte maar met elektrische stroom. De zenuwtakjes worden blootgesteld aan een elektrisch veld. Het doel is om de prikkelgeleiding door de betreffende zenuw te verminderen en te zorgen dat u minder pijn heeft. De zenuwtakjes raken hierdoor niet beschadigd. Het kan zijn dat het resultaat van de behandeling pas na enige tijd merkbaar is. Soms heeft de behandeling geen resultaat. Ook de duur van dit effect kan zeer wisselend zijn.

Waar gebeurt de behandeling van de steungewrichtjes van de hals?

De behandeling van de steungewrichtjes van de hals gebeurt op de pijnkliniek.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.