Strippen van spataderen

Operatie om spataderen te verwijderen. 

Wanneer er meerdere kleppen lek zijn in de oppervlakkige ader kan deze ader door de chirurg met een operatie verwijderd worden. Deze behandeling heet het strippen van spataderen.

Wat gebeurt er tijdens het strippen van spataderen?

Tijdens de behandeling wordt eerst via een sneetje in de lies de spatader blootgelegd. Deze wordt dan aan de basis doorgenomen en wordt er richting de knie een stripdraad in de spatader gelegd. Vervolgens wordt er een klein sneetje aan de binnenkant van uw been gemaakt, ongeveer ter hoogte van de knie. Hier wordt de spatader vastgebonden aan de stripdraad. Vervolgens wordt de spatader binnenstebuiten uit het been getrokken. Door de behandeling wordt ook de druk minder op kleinere spataderen die uitmondden in de grote spatader. De operatie wordt uitgevoerd met een algehele verdoving of een ruggenprik. Het is noodzakelijk om een week na de behandeling overdag een elastische kous te dragen. Na het strippen van spataderen ontstaat vaak een bloeduitstorting in het gebied waar de ader heeft gezeten. Dit trekt na een aantal weken vanzelf weer weg.

Wanneer krijgt u de behandeling het strippen van spataderen?

Het strippen van spataderen is een behandeling van spataderen (varices). 

Waar gebeurt het strippen van spataderen?

Het strippen van spataderen gebeurt op de operatiekamers, door een chirurg van CWZ.

Geen vergoede zorg

Sinds kort valt het wegspuiten van spataderen niet meer onder de vergoede zorg en zult u deze behandeling zelf moeten bekostigen. De kosten die hieraan verbonden zijn wanneer u zich in het CWZ laat behandelen zullen op korten termijn bekend gemaakt worden.

Folder

U verlaat hiermee de informatiepagina's over aandoening spataderen.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.