Tips om spataderen te voorkomen

Spataderen zijn helaas niet helemaal te voorkomen, maar physician assistant Niels Olofsen van de spataderpoli geeft 6 tips om de kans op het krijgen van spataderen te verkleinen.

1. Bestrijd overgewicht en verstopping

Overgewicht en verstopping kunnen ervoor zorgen dat de druk in uw aderen toeneemt. Om dit te voorkomen raden we u aan gezond en vezelrijk te eten. Ook helpt voldoende lichaamsbeweging. 

2. Vermijd strakke kleding

Het dragen van strakke kleding kan de kans op spataderen vergroten. Vermijd vooral het dragen van strakke broeken en sokken met strakke elastieken. 

3. Zorg voor een afwisselende houding

  • Als u voor uw beroep langdurig moet staan of zitten, probeer dan regelmatig je kuitspieren te activeren door af en toe wat rond te lopen. Verder kunt u (al zittend) met uw benen of voeten bewegen.
  • Als u lange reizen maakt, belast u uw lichaam meer dan je misschien merkt. Zorg daarom dat u ook tijdens het reizen uw houding afwisselt en regelmatig even wandelt tijdens autoritten of vluchten.

4. Draag elastische kousen

Elastische kousen zorgen voor een goede doorstroming van het bloed richting het hart. Dit verkleint de kans dat het bloed gaat stollen en zich gaat ophopen in de voeten en benen. Elastische kousen zijn dus niet alleen een goed middel tegen spataderen, ze verminderen ook het vermoeide/opgezette gevoel in de benen. 

5. Leg uw benen hoog

Bij langdurig zitten kunt u spataderen voorkomen door de benen hoog te leggen. 

6. Niet te zware dingen tillen

Probeer niet te veel zware objecten te tillen. Dit kan de aderen onder druk zetten en dat kan spataderen veroorzaken. 

Als u al last heeft van spataderen kan uw huisarts u doorverwijzen naar de spataderpoli in CWZ. Hier behandelen wij u graag verder.