Röntgenonderzoek baarmoeder en eileiders (HSG)

Onderzoek van de baarmoeder en eileiders met behulp van röntgen.

Dit is een röntgenonderzoek van de baarmoeder en de eileiders. Hierbij krijgt u contrastvloeistof ingespoten via de vagina en baarmoederhals. De medische term is hysterosalpingografie (HSG).

Hoe verloopt een röntgenonderzoek van baarmoeder en eileiders?

  • In de onderzoeksruimte zijn er één of twee radiologisch laboranten aanwezig. Daarnaast een arts werkzaam op de afdeling gynaecologie.
  • De laborant maakt de röntgenfoto’s.
  • De arts geeft nog een korte voorlichting over wat hij/zij gaat doen.
  • U moet uw onderlichaam ontbloten en op de röntgentafel gaan liggen.
  • Uw benen plaatst u in de steunen.
  • De arts brengt een zogenoemde ‘eendenbek’ in uw vagina en maakt deze en de baarmoedermond schoon met jodium.
  • Vervolgens brengt hij/zij een katheter met een ballonnetje in. Dit kan wat pijn doen.
  • Als de katheter goed zit, wordt het ballonnetje opgeblazen om ervoor te zorgen dat de katheter op zijn plaats blijft. Dit kan pijnlijk zijn. Soms wordt een andere methode gebruikt, waarbij een soort metalen spuit op de baarmoedermond geplaatst word.
  • De arts brengt een kleine hoeveelheid contrastvloeistof in via de spuit. Soms vinden patiënten het inbrengen van deze vloeistof pijnlijk, maar wel draaglijk.
  • De contrastvloeistof verspreidt zich in de baarmoeder, eileiders en als de eileiders doorgankelijk zijn in de buikholte. U kunt dit zien op de monitor. Hiervan wordt een filmpje gemaakt.

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Waar vindt een röntgenonderzoek van baarmoeder en eileiders plaats?

Een röntgenonderzoek van baarmoeder en eileiders vindt plaats op de afdeling radiologie van CWZ.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.