Mantoux test

Een mantoux test wordt gedaan om besmetting met tuberculose-bacteriën vast te kunnen stellen.

De mantoux test kan niet worden gebruikt bij mensen die ooit tuberculose (tbc) hebben gehad of mensen die een BCG-vaccinatie hebben gehad.

Hoe verloopt een Mantoux test?

Tijdens de test wordt met een klein prikje een heel klein beetje vloeistof in de huid gespoten. Dit is de testvloeistof die tuberculine bevat. Dit is niet de echte bacterie, dus u kunt er niet ziek van worden.

Als uw lichaam tegen een infectie met de tbc-bacterie afweerstoffen heeft gemaakt, komt er een klein bultje op de plek waar u geprikt bent. Dit bultje is er meestal na 3 tot 4 dagen.

Waar vindt de Mantoux test plaats?

De mantoux test wordt op de polikliniek interne geneeskunde gedaan.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.