VATS-lobectomie

Operatie waarbij één of twee longkwabben verwijderd worden. 

Een VATS-lobectomie gebeurt bij de behandeling van longkanker. De chirurg verwijdert door middel van een kijkoperatie een of twee longkwabben van de long en de lymfeklieren.

Hoe verloopt een VATS-lobectomie?

De chirurg maakt een aantal kleine openingen in de zijkant van de borstkas. Via deze openingen kan de longkwab losgemaakt en uiteindelijk verwijderd worden. Bij deze operatie hoeven, in tegenstelling tot een thoracotomie, de ribben niet gespreid te worden. Dit voorkomt pijn. Ook is het zicht tijdens de operatie beter. Hierdoor is er minder bloedverlies en is het verblijf in het ziekenhuis vaak korter. Na de operatie wordt een drain in de borstkas achtergelaten. Dit is een slang die ervoor zorgt dat het aanwezige vocht en lucht afgevoerd kan worden. De drain wordt met een hechting vastgemaakt en rondom afgeplakt. Op de afdeling sluit de verpleegkundige de drain meestal aan op een zuigpomp. De pomp zuigt het vocht of de overtollige lucht weg. Als de long is hersteld mag de drain worden verwijderd. Dit gebeurt soms al de dag na de operatie.

Waar vindt een VATS-lobectomie plaats?

Een VATS-lobectomie gebeurt op de operatiekamer. Hiervoor wordt u opgenomen op de verpleegafdeling heelkunde (longchirurgie).

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.