Thuismonitoring diabetes type 1

Bij diabetes type 1 kunt u inzicht krijgen in uw gezondheidssituatie met behulp van de app CWZ Thuis.

CWZ Thuis - diabetes type 1 is een app, van de leverancier Luscii, voor thuismonitoring. De app maakt het mogelijk om op afstand mee te kijken naar uw gezondheidssituatie. 

U houdt zelf de regie in handen en u ziet het verloop van uw ziekte. CWZ Thuis - diabetes type 1 is onderdeel van uw behandeltraject in CWZ.

Deze thuismonitoring is geschikt voor patienten met type 1 diabetes van alle leeftijden, die een sensor gebruiken (flash glucose meter of continue sensor) en/of een insulinepomp.

Waarom de CWZ Thuis-app?
Met de app CWZ Thuis kan uw zorgverlener op afstand uw gezondheid in de gaten houden. Bij de behandeling van type 1 is het belangrijk dat uw “tijd binnen doelbereik” (ook wel “time in range”, afgekort TIR) gemonitord wordt. Ook wordt in de gaten gehouden of er niet te veel lage bloedsuikers zijn (“tijd onder doelbereik” oftewel “time below range”, afgekort TBR). Via de app staat u altijd in verbinding met uw zorgverlener. Dat is prettig als het goed gaat en geruststellend als het nodig is. In de app staat ook informatie over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met type 1 diabetes.

Heeft u direct hulp nodig?
Let op: thuismonitoring is geen vervanging van de spoeddienst. Neem dan contact op met de diabetesverpleegkundige, huisarts(enpost) of, als het acuut en ernstig is, belt u 112.

Kind met type 1 diabetes
In het geval van een kind met type 1 diabetes, kan er in het geval van spoed en buiten kantoortijden, contact opgenomen worden met de spoedlijn van het KDCN (nummer bekend bij betrokkenen).

Toon meer

Hoe werkt thuismonitoring diabetes type 1?

U vult op een vast moment uw gezondheidsgegevens in via de app. In het geval van type 1 diabetes gaat het om de “tijd binnen doelbereik” en “tijd onder doelbereik". Samen met uw behandelaar bepaalt u hoe vaak u deze gegevens invoert. Meestal is dit één keer per 2 weken, of één keer per 4 weken. 

Wanneer wordt er contact met u opgenomen?
De app stuurt standaard op zondag een herinnering om uw gegevens in te voeren. De diabetesverpleegkundige kijkt dan binnen 2 werkdagen naar de gegevens. Op basis hiervan bepaalt de diabetesverpleegkundige of er actie nodig is, zoals een aanpassing in insuline of andere adviezen ten aanzien van het diabetesmanagement. Dan wordt er contact met u opgenomen. U kunt ook zelf een verzoek voor contact via de app indienen. De zorgverlener neemt vervolgens contact met u op.

Wat wordt er gemeten?

  • Tijd in doelbereik (“time in range”, TIR) – tijd dat bloedsuikers tussen de 3.9-10.0 zijn.
  • Tijd onder doelbereik (“time below range”, TBR) – tijd dat de bloedsuikers <4.0 zijn.

De plek waar u deze gegevens kunt vinden, hangt af van het soort pomp en/of sensor dat u gebruikt. Informatie hierover vindt u in de CWZ Thuis app bij de educatiemodule. 

Hoe starten met thuismonitoring diabetes type 1?

  • Is uw mailadres bekend bij CWZ of het KDCN? Dan ontvangt u daarop een bevestigingsmail van CWZ Thuis.
  • Heeft u de mail ontvangen? Dan kunt u de app installeren op uw smartphone of tablet.
  • Heeft u de app gedownload? Dan kunt u starten met de eerste metingen.
  • Wilt u meldingen ontvangen wanneer u berichten van uw zorgverlener heeft ontvangen? Geef dan bij instellingen van uw telefoon of in de CWZ Thuis app aan dat u meldingen wilt ontvangen.

Gebruikt u al een andere app van CWZ Thuis?

  • Open de CWZ Thuis app.
  • Klik op instellingen rechtsboven in de app. Dit lijkt op een soort wieltje.
  • Klik op “Nog een account toevoegen”.
  • Voer uw gebruikersnaam in. De gebruikersnaam vindt u in de email met het onderwerp “CWZ thuismeten”.
  • Vul de code in die u ontvangt op uw e-mailadres.
  • U kunt nu voor verschillende CWZ Thuis programma’s uw metingen insturen. Via de knop “Accounts”, links bovenin het startscherm van de app, kunt u wisselen van programma.

Vragen en contact thuismonitoring diabetes type 1

  • Heeft u hulp nodig of vragen over de app? Raadpleeg de website www.luscii.com/hulp. Of neem contact op met Luscii via support@verwijder-dit.luscii.com of 085-130 58 51.
  • Heeft u medisch inhoudelijke vragen? Neem dan contact op met de diabetes poli via telefoonnummer 024 365 80 27. Zij zijn bereikbaar van 8.30 - 13.30 uur en daarna tot 17.00 uur voor alleen spoedgevallen. Voor de kinderen en ouders die bekend zijn bij het KDCN kan contact opgenomen worden met het KDCN tijdens de telefonische spreekuren via 024 365 87 36 (doorkiesnummer 2)

Het gebruik van de CWZ Thuis-app is niet verplicht.

Eigen risico

De CWZ Thuis (monitoring) app is een onderdeel van uw zorg in CWZ. De kosten hiervan worden ingediend bij uw zorgverzekeraar.

Let op: is uw eigen risico nog niet op? Dan worden deze kosten mogelijk niet vergoed en kunnen ze voor uw eigen rekening komen.

Neem voor meer informatie en vragen over uw eigen risico contact op met uw zorgverzekeraar.

 

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.