Stoppen met roken begeleiding

Bij professionele begeleiding is de kans dat u daadwerkelijk stopt met roken 10 keer groter. 

Het valt niet mee om te stoppen met roken. Het goede nieuws is dat het wel kan. Stoppen met roken kunt u leren! Hieronder tips van onze artsen.

Onderzoek toont aan dat de beste resultaten behaald worden door mee te doen aan een rookstopprogramma onder begeleiding van deskundigen. En dit geldt ook voor het gebruik van medicijnen en/of nicotinevervangers.

Toon meer

Tips om te stoppen met roken

  • Slechts 5% van de stoppogingen zonder hulpmiddelen zijn succesvol. Stop dus altijd met begeleiding! 
  • Begeleiding wordt 1x per kalenderjaar vergoed vanuit het basispakket. Die begeleiding kan op allerlei manieren gebeuren. Digitaal, telefonisch, live. Individueel of in een groep. Voor iedereen is er een geschikte manier. Zie het programma hieronder.
  • De motivatie om te veranderen is van cruciaal belang.
  • Zorg voor een goede voorbereiding: kies een stopdatum, bedenk wat u op moeilijke momenten gaat doen en schrijf op welke reden(en) u heeft om te stoppen. U kunt dit erbij pakken als u een moeilijk moment heeft.
  • Bewegen en sporten helpen goed. Ook om niet aan te komen.
  • Gooi asbakken en aanstekers weg. Deze heeft u toch niet meer nodig.
  • Beloon uzelf! Het geld dat u al heeft uitgespaard door niet te roken, kunt u mooi gebruiken om af en toe iets leuks voor uzelf te kopen.
  • Krijgt u trek in een sigaret? Wacht dan 5 minuten. Dan verdwijnt de trek vanzelf. Ga in de tussentijd wat anders doen: eet een stuk fruit of bel iemand.
  • Zorg dat uw omgeving weet dat u stopt met roken, zodat ze u kunnen ondersteunen!

Stoppen met roken programma

Rookvrij en Fitter is een innovatief stoppen-met-rokenprogramma dat is ontwikkeld door SportQube in samenwerking met CWZ sportgeneeskunde. Het programma combineert stoppen-met-roken sessies met beweging. Door meer te bewegen, ervaren de deelnemers minder ontwenningsverschijnselen, komen ze minder aan in gewicht en houden ze er een gezondere leefstijl op na.

Binnen het programma Rookvrij en Fitter begeleiden gecertificeerde coaches de deelnemers in hun stopproces. Dat doen ze samen met zorgprofessionals van CWZ . Uit onderzoek is gebleken dat door professionele begeleiding de stopkans 10 keer groter is. 

Rokers kunnen zich aanmelden op www.rookvrijenfitter.nl. Na aanmelding neemt een coach contact met u op om de intake te plannen. Deelnemen kan in groepssessies, individueel op locatie, telefonisch of online.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.