Plif operatie

Bij een Plif operatie worden uw instabiele wervels weer vastgezet.

Door bot bij de wervels te leggen en de wervels aan elkaar vast te maken, worden de wervels ondersteund.

Hoe verloopt een Plif-operatie?

Eerst wordt u onder narcose gebracht. U bent dan volledig verdoofd. Daarna maakt de arts een sneetje in uw rug. Er wordt bot bij de wervels gelegd en de wervels worden aan elkaar vastgemaakt. Dit doet de chirurg met schroeven en staven. Ook vult hij een cage (dit is een soort kooitje) met bot. Deze wordt in de vrijgekomen ruimte geplaatst. Dankzij het bot in de cage groeien de wervels in een aantal maanden tot een jaar aan elkaar vast. De operatie duurt ongeveer 3 uur. Met deze operatie krijgen uw zenuwen weer de ruimte, waardoor de pijn in uw rug verdwijnt.

Als het mogelijk is kunt u vanaf de tweede dag naar huis. In de eerste weken moet u het rustig aan doen. Sporten en autorijden kan soms nog niet veilig zijn, vraag daarom toestemming aan uw orthopeed. Wanneer u weer kan beginnen met werken hangt af van uw werk en herstel. Uw arts vertelt u meer over uw persoonlijke situatie.

Waar vindt een Plif-operatie plaats?

De operatie vindt plaats in de operatiekamer. Daarna wordt u behandeld op de verpleegafdeling van neurochirurgie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.