Oprekken van de slokdarm

Deze behandeling kan helpen bij een slokdarmvernauwing die problemen geeft met de doorgang van voedsel en speeksel.

Het oprekken van de slokdarm wordt ook wel oesophagusdilatatie genoemd.

Hoe verloopt het oprekken van de slokdarm?

  • Het oprekken van de slokdarm gebeurt tijdens een endoscopisch onderzoek. Een endoscoop is een instrument van een paar millimeter dik. Het is een flexibele stang met aan het uiteinde een camera. Het beeld van de camera is op een scherm te zien.
  • U krijgt een roesje (sedatie). Hierdoor voelt u zich wat slaperig en ontspannen.
  • Vervolgens krijgt u de endoscoop in uw mond en wordt u gevraagd te slikken. De vernauwing wordt opgezocht en in beeld gebracht op het scherm.
  • Als de arts de endoscoop terughaalt, laat deze een draad achter. Daaroverheen kan een buisje geschoven worden. Dit buisje loopt van smal naar breder. Zo kan de vernauwing worden opgerekt. De plaats van het buisje wordt gecontroleerd met röntgenstraling.

In sommige gevallen gebruikt de arts een ballonnetje om de slokdarm op te rekken.

Waar vindt het oprekken van de slokdarm plaats?

Het oprekken van de slokdarm gebeurt op de afdeling maag-darm-leverziekten (MDL).

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.