Ontlastingincontinentie niet-operatieve behandeling

Bij verlies van ontlasting zijn verschillende behandelingen mogelijk die de klachten voor een deel kunnen verhelpen.

Behandeling onderliggende ziekte

Als er een onderliggende ziekte is die de incontinentie kan verklaren, moet deze ziekte behandeld worden.

Voeding en drinken

Bij een regelmatige stoelgang helpt het als u vezelrijke voeding eet (volkoren producten, groenten en fruit). Ook is het belangrijk om genoeg te drinken.

Medicijnen

Als u ondanks voedingsadviezen te dunne of te vaste ontlasting houdt kunnen wij medicijnen voorschrijven. Die kunnen helpen de stoelgang te verbeteren.

Bekkenbodemfysiotherapie

Vaak volgt een verwijzing naar de bekkenbodemfysiotherapeut. Deze fysiotherapeut helpt u de (mogelijk verslapte) bekkenbodemspieren sterker te maken. Hij leert u ook deze spieren meer bewust te gebruiken. Hierdoor kunt u de ontlasting beter ophouden.

Spoelen van de darm

Houdt u ondanks andere voeding, medicijnen en fysiotherapie nog teveel klachten? Dan kan de chirurg u voorstellen de darm te spoelen. Wij leren u dan op vaste tijdstippen (meestal 1x per 2 dagen) de darm leeg te spoelen. Zodat u daarna niet meer onzeker hoeft te zijn over het verlies van ontlasting.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.