Neerplastiek en cuffrepair via een kijkoperatie

Een Neeroperatie is een operatie aan de schouder.

De cuff is opgebouwd uit meerdere pezen rondom het schoudergewricht. Als uw schouder geïrriteerd is doordat de pezen te weinig ruimte hebben om te bewegen, kan een neerplastiek operatie nodig zijn. Zit er een scheur in de pees, dan kan deze meestal gehecht worden (cuffrepair). Dit kan met een kijkoperatie of een mini open operatie. 

Neer was in het verleden een bekende schouderspecialist.

Toon meer

Hoe verloopt neerplastiek en cuffrepair via een kijkoperatie?

Kijkoperatie
Bij deze kijkoperatie maakt de arts een aantal kleine sneetjes van één centimeter. Hierdoor wordt de kijkbuis en eventuele instrumenten naar binnen gebracht. Eerst wordt in het gewricht gekeken of er nog andere reden zijn voor uw klachten. Die kunnen gelijk ook verholpen worden. Aan de onderkant van het schouderblad verwijdert de arts een stukje bot. Zijn er kalkophopingen, dan worden die ook verwijderd. De bewegingsruimte voor de spieren, pezen en de slijmbeurs is nu vergroot, zodat zij niet meer bekneld raken en de irritaties en pijn verdwijnen. Als u een scheur in de cuff heeft, wordt geprobeerd om deze te hechten. Soms is dit niet mogelijk omdat de kwaliteit van het weefsel onvoldoende is. Om de pees te hechten wordt vaak een anker (soort schroef) in het bot gebracht. Aan het anker zitten hechtdraden waarmee de pees stevig aan het bot vastgezet kan worden. Hiervoor zijn meestal een aantal extra sneetjes nodig. Bij deze schouderklachten is de bicepspees vaak ernstig verdikt. Het kan dan beter zijn om de bicepspees door te nemen.

Herstel met cuff repair
U kunt dezelfde dag weer naar huis. Daar revalideert u verder en doet u oefeningen. U krijgt ongeveer 4 weken een soort mitella (immobilizer). U mag uw arm 4 weken niet volledig actief gebruiken.

Herstel zonder cuff repair
U kunt dezelfde dag weer naar huis. Daar revalideert u verder en doet u oefeningen. U krijgt voor een aantal weken een draagband. Als u minder pijn heeft, mag u het dragen hiervan rustig afbouwen. De eerste 3 weken mag u alleen lichte activiteiten onder schouderhoogte doen. Hierna mag u met uw arm boven schouderhoogte gaan bewegen.Licht werk kunt u vaak na 4 of 5 weken weer hervatten. Met zwaarder lichamelijk werk kunt u vaak pas na 6 of 8 weken beginnen. Deze termijnen verschillen per persoon. Uw arts vertelt u meer over uw persoonlijke situatie. Sporten kan meestal weer na 3 maanden.

Waar vindt een neerplastiek en cuffrepair kijkoperatie plaats?

Deze operatie gebeurt in de operatiekamer. De behandeling vindt verder plaats op verpleegafdeling orthopedie van CWZ.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.