Liposuctie bij lipoedeem

De plastisch chirurg zuigt onderhuidse vetophopingen in de armen en/of benen weg.

Deze operatievorm kan toegepast worden bij lipoedeem, een vetverdelingsstoornis in de armen en/of benen. Het gaat hier om een uitgebreide liposuctie, waarbij een groot volume vetweefsel (soms tot 8 liter) per operatie verwijderd wordt. Er kunnen meerdere ingrepen noodzakelijk zijn om het gewenste doel te bereiken. Bij deze vorm van liposuctie gaat het niet om een esthetische indicatie, maar om een medische indicatie.

Hoe verloopt een liposuctie bij lipoedeem?

  • Doorgaans gebeurt de ingreep onder volledige narcose.
  • Met kleine sneetjes in de huid brengt de arts eerst een vloeistof onder de huid in die de vetcellen verweekt.
  • Aansluitend zuigt de arts de vetcellen met liposuctiecanules op. Dit gebeurt zeer gelijkmatig. De arts besteedt veel aandacht aan de contouren van de armen en/of benen.
  • De armen kunnen doorgaans in 1 operatie behandeld worden.
  • Voor de benen bevelen we meestal minimaal 2 operaties aan. Er wordt hierbij een keuze gemaakt tussen rugligging (liposuctie aan de voorzijde van de benen), of buikligging (liposuctie aan de achterzijde van de benen).
  • Na de operatie moet u minimaal 6 weken lang compressiekleding, zoals steunkousen, dragen.

Waar vindt een liposuctie bij lipoedeem plaats?

De behandeling gebeurt op de operatiekamer.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.