Kienböck behandeling

Bij de ziekte van Kienböck zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Dit is een aandoening van het maanvormige polsbotje. Als dit botje problemen krijgt met de bloedtoevoer, sterft het af en zakt het in waardoor het polsgewricht slijt. Een andere naam is avasculaire necrose van het lunatum.

De klachten verergeren bij inspanning en handwerk.

Toon meer

Hoe verloopt een behandeling van de ziekte van Kienböck?

De behandeling van de ziekte van Kienböck hangt af van het stadium waarin de ziekte op dat moment is.In een zeer vroeg stadium voldoet een spalk. Als uit onderzoek blijkt dat de doorbloeding het bot aantast, dan is een operatie noodzakelijk. Ook dan zijn er weer twee mogelijkheden, afhankelijk van het stadium van de ziekte.

Operatie in een vroeg stadium
Revascularisatie. Dit is een methode om de bloedtoevoer naar het bot (lunatum) te herstellen. Dit wordt gedaan met een bottransplantaat.

Operatie in een later stadium
Als de ziekte verder is gevorderd zijn er verschillende behandelmethoden. Het bot (lunatum) is dan gebarsten en er is een fors hoogteverlies. Soms is er sprake van artrose. De behandelmethoden zijn:

  • Weghalen van de eerste rij handwortelbeentjes.
  • De pols vaszetten met behulp van een metalen plaat.
  • Het vervangen van het polsgewricht.

Waar vindt de behandeling van de ziekte van Kienböck plaats?

De behandeling van de ziekte van Kienböck vindt plaats op het behandelcentrum CWZ en wordt uitgevoerd door plastische chirurgie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.