Wat is immunotherapie?

Kinderen kunnen allergisch zijn voor allerlei prikkels (allergenen). Bijvoorbeeld stuifmeel, stof of huidschilfers van huisdieren. Eerste stap in de behandeling is vermijden van die prikkels, de tweede stap in de behandeling zijn medicijnen. Voor bepaalde allergische ziekten kan ook behandeld worden met immunotherapie.

Immunotherapie is een behandeling waarbij het natuurlijke afweersysteem van het lichaam stap voor stap wordt veranderd, zodat het kind uiteindelijk minder heftig reageert op een allergische stof. Om dit te bereiken moet de behandeling enige jaren worden gegeven. Voor de meeste allergenen gebeurt dit met injecties onder de huid. Kinderen met alleen graspollenallergie kunnen immunotherapie met tabletten krijgen.

Voor wie is immunotherapie?

Immunotherapie is voor kinderen met een allergie voor pollen, huisstofmijt en in bepaalde gevallen katten, die veel klachten hebben ondanks het gebruik van medicijnen. Vaak blijft naast de immunotherapie aanvullende behandeling nodig. Dit is doorgaans wel minder dan voor de kuur.

Waar gebeurt immunotherapie?

Subcutane immunotherapie gebeurt op de afdeling longziekten. Tabletten kunnen thuis gebruikt worden.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.