Halve knieprothese

Klachten door artrose in uw knie zijn te verhelpen met een knieprothese.

Dit kunstgewricht kan uw knie weer goed laten bewegen.

Als door artrose vooral  één kant van uw knie is versleten, dan past een halve knieprothese het beste bij u. Als uw hele knie versleten is, biedt een totale knieprothese de beste oplossing voor uw klachten.

Toon meer

Hoe verloopt een operatie halve knieprothese?

Bij de operatie maakt de arts de knie open. Hiervoor maakt hij een snee van ongeveer 8 centimeter aan de voorkant van de knie. De spieren worden hierbij niet beschadigd. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg het aangetaste gewrichtsvlak en de meniscus. Vervolgens past hij met speciale instrumenten het bot aan de vorm van de prothese aan. Daardoor kan het botcement aan het onder- en bovenbeen groeien. Een kunststofschijf tussen de metalen delen van de prothese zorgt ervoor dat de knie soepel kan bewegen. De chirurg maakt hierna het gewrichtskapsel en de spieren weer dicht. Hij hecht de huid met zelfoplosbare hechtingen. De operatie duurt ongeveer 1 uur.

Herstel
Meestal kunt u na 3 á 4 dagen na de operatie weer naar huis. Daar revalideert u verder. De eerste 4 á 6 weken loopt u met krukken. Na ongeveer 2 maanden mag u weer rustig beginnen met sporten, als dit geen pijn doet.

Bij een gewrichtsprothese is er altijd een kleine kans op een infectie. Bij een infectie is direct behandeling nodig. Als u denkt dat u een infectie heeft, neem dan meteen contact op met CWZ orthopedie of uw huisarts.

Waar vindt de operatie halve knieprothese plaats?

U wordt behandeld op de operatiekamer en de verpleegafdeling van orthopedie. CWZ heeft een landelijk expertisecentrum voor knieklachten

Folder

Groepsvoorlichting knieprothese

U kunt meedoen met een groepsvoorlichting ter voorbereiding op een operatie voor het plaatsen van knieprothese. Tijdens deze voorlichting krijgt u informatie over wat u kunt verwachten voor, tijdens en na de operatie. 

CWZ Zorgapp knieprothese

Deze behandeling staat in de CWZ Zorgapp. De gratis app geeft u alle belangrijke informatie over de behandeling. De app kan u ook berichten en herinneringen sturen op het moment dat bepaalde informatie voor u belangrijk is.

Zorgkaart waarderingen knievervanging

Bekijk op Zorgkaart de ervaringen van mensen die een nieuwe knie hebben gekregen in CWZ.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.