Gipsbroek

Als uw kind heupluxatie heeft, kan een gipsbroek nodig zijn.

Dit is een soort broekje van lichtgewicht kunststof. Door de gipsbroek wordt de heup stevig op zijn plaats gehouden, waardoor de kop niet meer uit de kom gaat.

Hoe verloopt de behandeling met een gipsbroek?

De arts legt de gipsbroek aan van de taille tot aan de enkels. Het kruis van uw kind blijft vrij, zodat het gewoon een luier om kan. De binnenkant bestaat uit een wattenlaag met een stoffen bekleding ter bescherming van de huid. Door de gipsbroek wordt de heup stevig op zijn plaats gehouden waardoor de kop niet meer uit de kom kan gaan. De behandeling met een gipsbroek duurt drie maanden. Wanneer uw kind veel groeit en de gipsbroek te strak gaat zitten, is het soms nodig om de gipsbroek opnieuw aan te leggen. Hiervoor wordt uw kind opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Vaak krijgt uw kind na de behandeling met een gipsbroek nog een spreidbroekje.

Waar vindt een behandeling met gipsbroek plaats?

Uw kind krijgt de gipsbroek op de operatieafdeling en kinderafdeling. Met medische vragen over bijvoorbeeld heupluxatie en heupdysplasie kunt u, met verwijzing van uw huisarts, snel terecht op het speciale kinderspreekuur op de polikliniek orthopedie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.