Blokkade van de tussenribzenuw - Pijnbehandeling

Bij pijn in de borstkas kan de tussenribzenuw geblokkeerd worden.

Om te voelen via de huid van de borstkas, lopen er takjes van elke zenuw naar de huid. Als de zenuwen beschadigd of geïrriteerd zijn, kan dit een gevoel van pijn in de borstkas geven. Om deze pijn tegen te gaan, kan een tussenribzenuw geblokkeerd worden.

De tussenribzenuwen lopen vanuit het ruggenmerg naar de voorkant van de borstkas. Mensen hebben 12 ribben, dus er zijn 12 tussenribzenuwen. 

Toon meer

Hoe verloopt een blokkade van de tussenribzenuw?

Het blokkeren van de tussenribzenuw wordt onder plaatselijke verdoving gedaan. U ligt op uw buik of rug, dat hangt af van de plek van de pijn. Om de juiste plaats te bepalen, wordt er röntgendoorlichting gebruikt. Meestal wordt er op 3 niveau´s geprikt, in het gebied waar u pijn heeft. Als de naald op de juiste plaats zit, spuit de arts een plaatselijk verdovingsmiddel gecombineerd met een hormoonpreparaat (corticosteroïd) in.

Waar vindt een blokkade van de tussenribzenuw plaats?

Een pijnbehandeling door blokkade van de tussenribzenuw gebeurt op de pijnkliniek.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.