Bloedvaten behandeling

Dit is een behandeling van uw bloedvaten.

Voordat een eventuele behandeling uitgevoerd wordt krijgt u eerst een angiografie. Hierbij worden de bloedvaten afgebeeld en beoordeeld. Aansluitend kan er een behandeling worden gedaan.

Hoe verloopt een behandeling aan de bloedvaten?

Er zijn verschillende behandelingen:

  • dotterbehandeling
  • stentplaatsing
  • embolisatie
  • thrombolyse.

Voor de behandeling wordt u opgenomen in het ziekenhuis en moet u minimaal één nacht blijven. De opnamedatum, behandeldatum en de plaats waar u zich meldt krijgt u op de afspraak met de verpleegkundig specialist vaatchirurgie of van uw behandelend arts.

Dotterbehandeling

Bij een dotterbehandeling wordt een vernauwd of afgesloten bloedvat weer wijder of doorgankelijk gemaakt. Dit gebeurt door via de katheter een ballonnetje op te blazen in het vernauwde bloedvat. Wanneer dat nodig is wordt er een stent in het bloedvat achtergelaten. Dit om te voorkomen dat het bloedvat weer vernauwd raakt.

Stentplaatsing

Een stent is een klein buisje, gemaakt van flexibel metaaldraad of kunststof. Een stent verstevigt het bloedvat en zorgt ervoor dat deze goed open blijft. Ook de stent wordt met behulp van een katheter geplaatst. Om de stent goed op zijn plaats te houden in het bloedvat wordt er meestal in de stent nog een keer gedotterd. Als het dotteren of het plaatsen van de stent klaar is, haalt de arts de katheter weer uit uw lies.

Thrombolyse

Een trombolyse is een behandeling bij een bloedvat dat afgesloten is door een stolsel.. Hoe eerder een patiënt een trombolyse krijgt, hoe minder kans op blijvende schade. Bij trombolyse krijgt iemand een infuus met stolseloplossende medicijnen.

Embolisatie

Bij een embolisatie wordt er een bloedvat afgesloten door het inspuiten van een embolisatie stof via de katheter. Dit wordt meestal gedaan om een bloeding te stoppen.

Waar vindt een behandeling van bloedvaten plaats?

Een behandeling van bloedvaten gebeurt op de afdeling radiologie van CWZ of op de operatiekamer.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.