AYA-zorg

AYA's (Adolescents & Young Adults) zijn jongvolwassenen (tussen 18 en 39 jaar) die voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben.

AYA's vormen medisch gezien een aparte patiëntengroep binnen de oncologie. Tumorcellen gedragen zich anders in het lichaam van een jongvolwassene en de behandelingen hebben bij hen een ander effect dan bij kinderen en ouderen.

Toon meer

Jong en kanker

Jouw wereld staat ineens op z`n kop. Je hebt te horen gekregen dat je kanker hebt. Het kan zijn dat je veel vragen hebt die specifiek zijn voor jouw leeftijd of jouw situatie. Naast vragen over ziekte en behandeling kun je ook vragen hebben over studeren, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, het kopen van een huis, vruchtbaarheid en seksualiteit. Juist dan heb je zorg nodig die stilstaat bij wat er in jóuw leven speelt, tijdens en ook na kanker.

AYA-zorg in CWZ

In CWZ hebben wij aandacht voor al je vragen. Wij bieden specifieke AYA-zorg. Bij jouw (oncologie) verpleegkundige/casemanager, kun je in alle fases van je ziekte terecht met vragen over zaken die (in)direct met je ziekte en de behandeling daarvan te maken hebben. Voel je vrij je vragen te stellen. AYA-zorg wordt verleend volgens het ‘Ik en mijn …’ AYA-zorgconcept. Op de website van het AYA Zorgnetwerk lees je meer over de onderwerpen.

Het AYA-team

Het AYA-team van het CWZ bestaat uit:

De (oncologie) verpleegkundigen/casemanager hebben regelmatig overleg met het team AYA-zorg. In dat team overleggen ze met een medisch specialist en maatschappelijk werker om de zorg nog verder te verbeteren. Indien nodig kunnen ook andere professionals, zoals een psycholoog, een geestelijk verzorger of een diëtist geraadpleegd worden. De AYA-zorg neemt de behandeling van de ziekte of de controle afspraken niet over. Hiervoor blijft je eigen behandelend medisch specialist verantwoordelijk. 

Het AYA-team van CWZ werkt nauw samen met het Radboudumc en is aangesloten bij het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. Zo blijft alle kennis en kunde over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel.

Contact

Ben je onder behandeling binnen CWZ? Neem dan contact op met jouw behandelaar. Heb je andere vragen over AYA-zorg in CWZ? Stuur dan een e-mail naar ayazorg@verwijder-dit.cwz.nl. Meer informatie over AYA-zorg is te vinden op de website van het AYA Zorgnetwerk

Waarvoor kunt u bij ons terecht ?

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.