Reflux zuigeling

Reflux wil zeggen dat bij de baby een deel van de maaginhoud (eten, speeksel en maagsappen) terugstroomt in de slokdarm en daarna in de mond.

Spuugt uw baby zijn melk terug na elke voeding? Dat noemen we reflux. Het heeft ermee te maken dat de maag nog wat buisvormig is. Omdat een baby veel ligt, kan de maaginhoud gemakkelijk terugstromen.

Op zich is reflux bij een baby heel normaal. Pas als de maag zich wat meer ontwikkelt en een meer horizontale ligging onder het middenrif heeft, wordt het terugstromen van vloeibare maaginhoud een stuk minder. Dit is meestal het geval rond de leeftijd van een jaar.

De terugvloeiende maaginhoud kan voedsel zijn, maar ook maagzuur. Wanneer het maagzuur het slijmvlies van de slokdarm beschadigt, kan dit pijnklachten veroorzaken. We spreken dan van gastro-oesofageale refluxziekte. Dit geeft klachten van huilen en voedselweigering en onvoldoende groei.

Toon meer

Klachten / symptomen reflux

Reflux kan zich op diverse manieren uiten:

  • Veel baby's spugen na elke voeding, maar lijken daar weinig last van te hebben. Ze groeien goed en huilen niet overmatig veel. Dit noemen we de 'gewone' vorm van reflux. Ook wel genoemd: fysiologische reflux. Het spugen is normaal en komt doordat de ingang van de maag (de hoek tussen slokdarm en de maag) bij baby's nog niet is volgroeid. Zo kan de maaginhoud terugstromen. Als het kind ongeveer een jaar oud is, wordt de maag bij vulling afgesloten en gaat de reflux over.
  • Sommige baby's spugen na elke voeding en hebben daar veel last van. Deze vorm van reflux is ernstig en gaat niet vanzelf over. We spreken van pathologische reflux. De kinderen slapen onrustig en huilen veel. Doordat ze slecht eten groeien ze niet goed. Mogelijke oorzaken zijn: een vernauwde of afgesloten slokdarm, een maagafwijking, een abnormale ligging van de darmen of een slokdarmontsteking. Ongeveer 3 tot 5% van de pasgeboren kinderen met reflux heeft deze ernstige vorm.
  • Daarnaast is er nog een type reflux dat ernstig is, maar waarbij het kind de voeding niet uitspuugt. Die komt namelijk terecht in de luchtwegen. Deze kinderen krijgen last van chronische luchtwegproblemen, zoals (astma en chronische bronchitis). Wordt de reflux behandeld, dan verdwijnen bij deze kinderen ook de luchtwegproblemen.

Waarom naar CWZ met reflux?

In CWZ zijn deskundige kinderartsen met een brede vakkennis aanwezig. Zij zullen naar u luisteren en uw klachten of die van uw kind serieus nemen. Ze kijken met u in hoeverre er sprake is van reflux-ziekte en of er een behandeling nodig is. De huisarts heeft ook de mogelijkheid om rechtstreeks contact op te nemen met de kinderarts.