Slokdarm impedantiemeting

Een onderzoek van de slokdarm waarbij gekeken kan worden of iemand last heeft van gastro-oesofageale refluxziekte.

Deze aandoening kenmerkt zich door brandend maagzuur, oprispingen en pijn op de borst. Met een ‘gewone’ pH-meting kunnen zure refluxperiodes worden gemeten, maar sommige mensen hebben ook last van ‘niet-zure’ refluxperiodes. Een slokdarm-impedantiemeting meet ook deze periodes.

Wanneer uw arts vermoedt dat uw klachten komen door de gastro-oesofageale refluxziekte, krijgt u een slokdarm-impedantiemeting.

Toon meer

Hoe verloopt een slokdarm-impedantiemeting?

Allereerst wordt de afstand van de neusvleugels tot de ingang van de maag gemeten. Dit gebeurt met behulp van een dun slangetje. Dit slangetje is niet dikker dan 3 millimeter. Vervolgens krijgt u een slangetje met een elektrode via uw neus in uw slokdarm. Dit slangetje blijft 24 uur zitten en registreert aan een stuk door de zuurgraad in het onderste deel van de slokdarm. De gegevens worden opgeslagen in een recorder. Dit is een klein kastje dat u in een draagtas om uw middel draagt.

Waar vindt een slokdarm-impedantiemeting plaats?

Een slokdarm-impedantiemeting wordt uitgevoerd op de endoscopieafdeling. U wordt vanuit de polikliniek MDL naar de endoscopieafdeling verwezen.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.