Hersenabces

Dit is een afgekapselde holte gevuld met bacteriën en dood weefselmateriaal (pus) in de hersenen.

Een hersenabces is in Nederland betrekkelijk zeldzaam. Een abces kan overal in het lichaam voorkomen, ook in de grote en kleine hersenen.

Een voorkeursplaats voor het optreden van abcessen zijn lichaamsdelen die soms moeilijk schoon te houden zijn en een trage stofwisseling hebben. Een voorbeeld is de steenpuist van de huid. Slechte hygiëne speelt een rol, zodat abcessen vaker in minder ontwikkelde landen gezien worden. Een ziekte als diabetes (suikerziekte) kan het ontstaan van een abces bevorderen.

Toon meer

Klachten / symptomen hersenabces

De verschijnselen van een hersenabces zijn dezelfde als die van een ander ruimte innemend proces in de hersenen, zoals een hersentumor. Patiënten kunnen klagen over hoofdpijn, of er kunnen zich neurologische uitvalsverschijnselen of epileptische aanvallen voordoen. Wanneer een abces zich in de kleine hersenen bevindt, zijn de symptomen ook weer dezelfde als die van een tumor in de achterste schedelgroeve, namelijk hoofdpijn, misselijkheid en braken, duizeligheid, onzekerheid en het optreden van een waterhoofd (hydrocefalie). Hoewel het gaat om een ontsteking is er lang niet altijd sprake van koorts. Wel is vaak bij bloedonderzoek te zien dat er sprake is van een ontsteking.