Watercontrastechoscopie

Wat is een watercontrastechoscopie?

Watercontrastechoschopie is een inwendig echoscopisch onderzoek waarbij de binnenkant van de baarmoeder zichtbaar wordt gemaakt door water in de baarmoederholte in te brengen. Een andere naam is een waterecho is SIS.

Wanneer krijgt u een watercontrastechoscopie?

U krijgt een waterecho wanneer als het beeld van de baarmoederholte bij een gewone echo onduidelijk is. Bijvoorbeeld bij:

  • afwijkingen in de baarmoederholte, zoals myomen of poliepen, deze veroorzaken soms afwijkend bloedverlies, zoals hevige menstruaties of tussentijds bloedverlies, of problemen bij het zwanger worden
  • bloedverlies na de overgang
  • afwijkingen van de baarmoeder als oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen, vroeggeboorte of herhaalde miskramen

 

Hoe wordt een watercontrastechoscopie gemaakt?

Bij een waterecho ligt u op een stoel met uw benen in beensteunen. Meestal maakt de arts eerst een vaginale echo en brengt daarna een speculum in de vagina. Na ontsmetting van de baarmoedermond wordt een dunne katheter door de baarmoederhals in de baarmoederholte gebracht. Vervolgens wordt er opnieuw een vaginale echo gemaakt. Terwijl via de katheter steriel water in de baarmoeder wordt gespoten, is op de monitor zichtbaar hoe de baarmoederholte zich met water vult.

Meer over watercontrastechoscopie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie

U kunt dit onderzoek krijgen bij deze aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.