Bloedonderzoek / bloedprikken

Voor bloedafname kunt u terecht bij de priklocaties. Maak eerst een afspraak! Vanaf 15 maart werken alle CWZ-locaties, én alle andere priklocaties in Nijmegen en Groesbeek, alleen nog op afspraak. Voor alle locaties in Druten en Grave is het al verplicht vanaf 18 januari. Voor alle overige priklocaties is dit verplicht per 1 augustus.

Wijziging poli bloedafname B82: alleen voor interne patiënten

 • De poli bloedafname B82 is vanaf 5 juli alleen nog toegankelijk voor interne CWZ patiënten en patiënten die al een prikafspraak hadden staan.
 • Bent u een interne patiënt? De medewerkers van de diverse poliklinieken maken voor u een afspraak, dat aansluit op uw bezoek bij de specialist. 
 • Bent u geen interne patiënt? U kunt dan niet meer zelf een afspraak maken voor een bloedafname op de poli B82 in CWZ.
 • Als u gewend bent een bloedafname te laten uitvoeren op B82, maak dan een afspraak bij poli Jonkerbosch. De ingang ligt tegenover het Goffert stadion (achter het ziekenhuis).

Bloedafname? Maak eerst verplicht een afspraak

Daarmee willen we mogelijke wachttijd op drukke momenten voorkomen en de 1,5 meter afstand waarborgen. Door online een afspraak te maken wordt u sneller geholpen. Voor telefonisch contact met het digitale afsprakenbureau: 024 365 87 87. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 16.00 uur.

Plan hier uw afspraak voor bloedafname >

Prikposten / locaties bloedprikken

De openingstijden en adressen van prikposten vindt u op de website van INR Trombosedienst. Ga hier naar de priklocaties.

Vanaf wanneer?

 • Vanaf 15 maart 2021 is bloedafname alleen op afspraak op alle prikposten in Nijmegen, Grave, Groesbeek, poli Druten, poli Jonkerbosch en poli Waalsprong. 
 • Vanaf 1 augustus 2021 geldt dit ook voor alle overige CWZ prikposten.
 • Voor deze overige CWZ prikposten staat de agenda open vanaf 15 juli 2021.
 • Poli bloedafname B82 is uitsluitend voor de interne CWZ patiënten. U kunt daar geen afspraak meer maken.

Online afspraak maken, hoe werkt het?

U bent op deze pagina: www.cwz.nl/bloedprikken

 • Klik op de button: Plan hier uw afspraak

Plan hier uw afspraak voor bloedafname >

 • Maak een keuze (Druten, Grave, Groesbeek, Nijmegen)
 • Zoek de gewenste priklocatie (uit lijst van CWZ-locaties en andere priklocaties)
 • Kies in de agenda de gewenste dag en tijdstip: klik op dit vakje
 • Vul de gevraagde gegevens in en klik op Verzenden
 • U krijgt een scherm te zien met de gemaakte afspraak. U krijgt via de email ook een bevestiging hiervan
 • In de email staat een link waarmee u de gemaakte afspraak ook kunt verwijderen

Lukt het niet?

 • Lukt het niet om online een afspraak te maken? Bel dan het digitale afsprakenbureau: 024 365 87 87.
 • Het digitale afsprakenbureau is bereikbaar tussen 9.00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 16.00 uur.

Lukt het niet? Bel ons

Lukt het niet?

 • Lukt het niet om online een afspraak te maken? Bel dan het digitale afsprakenbureau: 024 365 87 87.
 • Het digitale afsprakenbureau is bereikbaar tussen 9.00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 16.00 uur.

Heeft u een afspraak? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden

Houd u aan deze maatregelen

 • Kom maximaal 5 minuten van tevoren naar de afspraak
 • Kom zo veel mogelijk alleen

Is de bloedafname op de CWZ polikliniek Druten?

 • Vul thuis de vragenlijst op www.cwz.nl/vragenlijst
 • Neem de toegangskaart mee naar de prikpost en laat deze bij de ingang zien

Meer informatie

Wat neemt u mee?

Breng uw identiteitsbewijs en aanvraagformulier mee als u bij ons komt bloedprikken. 

Veelgestelde vragen over bloedonderzoek / bloedprikken

Wat is een bloedonderzoek?

Voor een bloedonderzoek prikt een arts of verpleegkundige wat bloed bij u. Het bloed wordt naar het laboratorium gebracht en daar onderzocht.

Wanneer krijgt u een bloedonderzoek?

In het bloed kunnen artsen veel dingen meten. Bijvoorbeeld de bloedgroep, de bloedsuikerspiegel, cholesterolgehalte of de ijzerconcentratie. Bloedonderzoek kan worden ingezet voor het aantonen van bijvoorbeeld bloedarmoede, een infectie of het vervolgen van een orgaan specifieke ziekte. Soms kan het nodig zijn dat u bij uzelf een beetje bloed afneemt. Mensen met suikerziekte (diabetes mellitus) leren hoe ze thuis zelf met een druppel bloed uit een vingerprik hun bloedsuikerspiegel kunnen bepalen.

Waar gebeurt een bloedonderzoek?

U kunt bloed laten prikken bij de bloedafname in het ziekenhuis of bij de prikposten in de regio. Het bloed wordt onderzocht in het laboratorium.

Nuchter zijn: hoe zit dat?

Voor sommige bloedonderzoeken moet u nuchter zijn. U mag dan 's ochtends niet eten of drinken. Op het formulier dat u van uw arts meekrijgt, staat of u nuchter moet zijn.

Hoe verloopt een bloedonderzoek?

Uw behandelend arts kan het nodig vinden dat er onderzoek wordt verricht naar een bepaald bestanddeel in uw bloed. Hij vraagt dan een laboratoriumonderzoek aan via een formulier. Op dit formulier is aangekruist welk onderzoek moet gebeuren. Na afname van het bloed wordt het bloed naar het laboratorium gebracht. Daar onderzoeken de analisten alleen datgene waar uw arts om vraagt. Het kan ook zijn dat uw arts uw urine of ontlasting wil laten onderzoeken. Dat gebeurt ook in het laboratorium.

Welke voorbereidingen moet ik doen?

 • Instructies opvolgen 

Voor een goede interpretatie van de uitslag van het laboratorium is het van belang dat u de instructies van uw huisarts goed opvolgt. Zo kan uw arts u vooraf vragen om uw bloed nuchter te laten afnemen. Ook zal de huisarts u instrueren voor de afname van een 24-uurs urine.

 • Nuchter zijn

Om sommige bestanddelen van het bloed goed te kunnen testen, moet u nuchter zijn op het moment van de bloedafname. Uw (huis)arts vertelt u dit, als dit nodig is. 'Nuchter zijn' betekent dat u vanaf 24.00 uur, de avond voor het prikken, niets meer mag eten en drinken. Een klein beetje water mag wel.  U mag uw medicijnen wel gewoon innemen. Maar geen koffie, thee, melk, droog stukje brood, koekje, of beschuitje.

De bloedafname in het ziekenhuis en de meeste van onze prikposten zijn vanaf ’s morgens vroeg geopend. U hoeft dus niet zo lang nuchter te zijn. Houdt u er wel rekening mee dat het tussen 8.00 en 10.00 uur druk kan zijn.

Waar en wanneer kan ik bloed laten prikken?

U kunt bloed laten afnemen bij:

 • de afdeling bloedafname (B82) in het ziekenhuis. U moet hiervoor een afspraak te maken. De afdeling bloedafname is elke werkdag geopend van 8.00 tot 17.00 en op zaterdag van 11.00 tot 11.30 uur. 
 • tientallen prikposten dichter bij u in de buurt. Op de pagina prikposten van de INR Trombosedienst vindt u de adressen en openingstijden van alle prikposten.

Wat kan ik verwachten als ik naar een locatie ga voor bloedafname?

 • Registratie van gegevens
  Een medewerker van de bloedafname neemt het aanvraagformulier in ontvangst en vraagt aan u of de naam op het formulier juist is. Het aangevraagde onderzoek wordt direct ingevoerd in de computer en gekoppeld aan uw persoonsgegevens die op het aanvraagformulier staan. Vervolgens worden er etiketten gemaakt met uw naam en geboortedatum. Die worden straks op de buisjes met bloed of op het potje met urine of ontlasting geplakt. U kunt weer plaatsnemen in de wachtkamer totdat u opgeroepen wordt voor de bloedafname.
 • Afname van bloed
  Een informatiebord geeft aan wanneer en naar welke afnameruimtes u mag  gaan voor de bloedafname. In deze ruimte wordt weer uw naam en geboortedatum gevraagd ter controle van uw persoonsgegevens. Daarna wordt er bloed afgenomen. Dit gebeurt meestal uit uw arm. De etiketten met uw persoonsgegevens plakt de medewerker op de verschillende buisjes.

Hoe verloopt de afname van urine of ontlasting?

 • Potje
  Voor de afname van urine en ontlasting kan uw huisarts u een potje geven. Deze levert u gevuld weer in bij uw huisarts, bij de afdeling bloedafname van het ziekenhuis of bij een van de prikposten. Uw huisarts kan u ook alleen het aanvraagformulier meegeven. Dan vult u het potje bij de afdeling bloedafname in het ziekenhuis en levert het direct in. Gaat u urine of ontlasting inleveren bij een prikpost? Dan moet u thuis uw potje vullen. Als u daarvoor geen potje heeft gekregen van uw huisarts, kunt u zo'n potje kopen bij een apotheek. 
 • De 24-uurs urine
  oor sommige bestanddelen in uw urine is het van belang om gedurende een hele dag uw urine op te vangen. Dit wordt een 24-uurs urine genoemd. Instructies hierover vindt u in de folder '24-uur urine'.

Welk laboratoriumonderzoek is nodig en wanneer krijg ik de uitslag?

 • Veel verschillende onderzoeken
  Uw bloed, urine of ontlasting wordt in het laboratorium onderzocht. Er zijn heel veel verschillende onderzoeken mogelijk. Uw arts beslist, eventueel na overleg met het hoofd van het laboratorium, welk onderzoek nodig is.
 • De uitslag
  e uitslag van het onderzoek heeft meestal alleen betekenis in combinatie met de bevindingen van ander onderzoek. Al die gegevens zijn bekend bij uw arts. Hij is degene die conclusies kan trekken voor de diagnose of behandeling. Daarom geven wij onze uitslagen alleen door aan uw behandelend arts. U hebt met hem afgesproken wanneer u de uitslag hoort.

Hoe kan ik mijn kind voorbereiden en helpen bij bloedprikken?

 • Speciale kinderkamer
  Voor u en uw kind is een bloedafname extra spannend. Bij de afdeling bloedafname in het ziekenhuis hebben wij hiervoor een speciale kinderkamer ingericht. Bij uw kind nemen wij bloed af uit de arm, de vingers of het hieltje. Eventueel kan de huid op die plaats van tevoren worden verdoofd met pijnstillende zalf. Deze zalf is beschikbaar op de afdeling bloedafname in het ziekenhuis. De zalf moet een half uur intrekken voorafgaand aan de bloedafname.
 • Vooraf
  U kunt helpen de bloedafname makkelijker te laten verlopen door uw kind te vertellen wat er gaat gebeuren. Deze fotoreportage over bloedafname bij een kind kan daarbij helpen. Uw kind is minder angstig als u eerlijk vertelt dat een prik pijn kan doen. Zeg ook dat de pijn weer snel over is. Daarnaast voelt uw kind minder pijn als hij/zij ontspannen is. Wees daarom zelf kalm.
 • Tijdens het bloedprikken
  Meestal kan het kind tijdens de bloedafname bij u op schoot zitten. Een speen, een knuffel, een verhaaltje of een raadseltje kunnen hierbij helpen.
 • Na afloop
  Praat met uw kind nog even na over de bloedafname. Hoe ging het? Deed het veel pijn? Hielp de zalf? Zo helpt u uw kind het beste om deze ervaring te verwerken.