Bloeddrukmeting

Bij een bezoek aan de polikliniek wordt meestal uw bloeddruk gemeten.

Het is eenvoudig en pijnloos en geeft veel informatie over de conditie van het hart en de bloedvaten.

Een te hoge bloeddruk is een belasting voor uw hart- en bloedvaten en kan op den duur complicaties geven. Het is een probleem dat steeds vaker voorkomt bij mensen en het kan gevaarlijk zijn. Een lage bloeddruk is ook niet goed. De grens voor een gezonde bloeddruk ligt bij een bovendruk van 140 mmHg en een onderdruk van 85/90 mmHg.

Toon meer

Hoe verloopt een bloeddrukmeting?

Tijdens de meting zit u in een stoel met goede ondersteuning van de voeten. U heeft uw benen naast elkaar, onderarm ondersteund op de tafel of leuning door een kussen. De bloeddrukmeter is met een rubberen slang verbonden met een dikke band. Die band moet aan de bovenarm verbonden worden, op harthoogte. De band wordt dan met een pompje opgepompt waardoor de slagaders afgesloten worden.

Als het bloedvat volledig afgesloten is, wordt het pompen gestopt. De band loopt dan weer langzaam leeg. Op het moment dat het bloed weer door de aderen loopt (en de polsslag weer gevoeld kan worden) wordt de bovendruk gemeten. De band loopt verder leeg en als het bloed weer vrij kan stromen, wordt de onderdruk gemeten. De bloeddrukmeting bestaat dus uit 2 getallen/waarden.

Waar vindt een bloeddrukmeting plaats?

Uw bloeddruk kan op iedere afdeling van CWZ worden gemeten.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.